28 Φεβ 2014

Λίγα λόγια για την ΤέτηΗ καταγωγή μου είναι από την Αιτωλοακαρνανία. Ο πατέρας μου από την Ακαρνανία, Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου, και η μάνα μου από την Αιτωλία, Μεσολόγγι. «Από τας Μεσολόγγας» όπως της έλεγε καμιά φορά ο πατέρας μου για να την πειράξει και φυσικά η μάνα μου πειραζότανε.
Το πατρικό μου σπίτι είναι στην Αθήνα. Στην Αθήνα γεννήθηκα και ζω. Τα Πατήσια, η Κυψέλη και τα Εξάρχεια είναι οι γειτονιές μου. Η Κομοτηνή είναι η πόλη των φοιτητικών μου χρόνων. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της καρδιάς μου.
Γράφω καμιά φορά ότι σπούδασα πιάνο και νομικά, αλλά δεν έγινα ούτε μουσικός ούτε δικηγόρος. Δεν είναι εντελώς αλήθεια. Έγινα δικηγόρος, αλλά για πολύ λίγο. Πιθανότατα είμαι ο μόνος δικηγόρος με θητεία λίγων ωρών. Την ημέρα που ορκίστηκα, μου πρότειναν κάποια συνεργασία, την δέχτηκα μετά χαράς και άφησα γεια στη δικηγορία. Φαίνεται ότι έπρεπε να κλείσει πρώτα ο ένας κύκλος, για να ανοίξει ο άλλος.
Αφοσιώθηκα ολοκληρωτικά σ' αυτά που από μικρή αγαπούσα περισσότερο: τα σκίτσα, τα βιβλία και τα παιδιά. Εικονογραφούσα και σκιτσάριζα ακατάπαυστα. Πολύ γρήγορα ανακάλυψα πόσο σπουδαία είναι η αρχιτεκτονική του βιβλίου και ότι με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Έτσι πρόσθεσα στις δραστηριότητές μου και την καλλιτεχνική επιμέλεια. Ένας άλλος τομέας που με ενδιαφέρει πολύ, εκτός από την εικονογράφηση, αλλά πάντα σχετικός, είναι οι δραστηριότητες για παιδιά: παιχνίδια, σπαζοκεφαλιές, σταυρόλεξα, γλωσσοπαίγνια, επιτραπέζια κ.ά.
Από το 1988 έχω εικονογραφήσει πάνω από 150 βιβλία, λογοτεχνικά και μορφωτικά και ψυχαγωγικά, έχω κάνει καλλιτεχνική επιμέλεια σε βιβλία για παιδιά και ενήλικες, έχω συνεργαστεί με εφημερίδες (ΈθνοςΚυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στο 9ο Κύμα της Ελευθεροτυπίας) και περιοδικά φτιάχνοντας κόμικς και σελίδες για παιδιά, έχω φτιάξει επιτραπέζια παιχνίδια, αυτοκόλλητα, αφίσες και cd-rom και έχω γράψει δικά μου βιβλία. (Τα βιβλία της σειράς Στυβοκεφαλιές, που έχω γράψει και εικονογραφήσει, έχουν ξεπεράσει τη 17η έκδοση).

Ξεχωρίζω κάποιες πολύ δημιουργικές συνεργασίες :
Εκδόσεις
ΑΣΕ, Εκδόσεις Πατάκη, Ψυχογιός, Ελληνικά Γράμματα, Μικρή Μίλητος, Πορτοκάλι, Σταμούλης
Εφημερίδες και περιοδικά
Δύο, Ελευθεροτυπία, Έθνος της Κυριακής, TV Έθνος, Αερόστατο, Συνεργασία
Συγγραφείς
Αγγελική Βαρελλά, Μάνος Κοντολέων, Κώστια Κοντολέων, Γιολάντα Πατεράκη, Ευγένιος Τριβιζάς, Ιωάννα Καρατζαφέρη, Καλλιόπη Σφαέλλου, Φιλίσα Χατζηχάννα, Σοφία Παράσχου, Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Σοφία Χατζή, Ιωάννα Κυρίτση-Τζιώτη, Μέρκος Αυτζής, Σοφία Φίλντιση, Σοφία Μαντουβάλου, Χάρης Σακελλαρίου, Έλενα Αρτζανίδου κ.ά.

♦ Το 2002 δημιουργήθηκε ο εκδοτικός οίκος «μικρή Μίλητος» και ανέλαβα την καλλιτεχνική επιμέλεια και την ευθύνη του δημιουργικού τμήματος.  
♦ Το 2006 δημιούργησα τις εκδόσεις Πορτοκάλι. Από το Πορτοκάλι κυκλοφόρησαν 19 βιβλία για παιδιά. Βιβλία ζουμερά, με δημιουργούς σπουδαίους συγγραφείς και εικονογράφους, και πολύ προσεγμένα από κάθε άποψη.♦ Το 2007 άρχισα να μεταφράζω για δική μου ευχαρίστηση William Hope Hodgson και Lafcadio Hern. Συνεχίζω μέχρι σήμερα να μεταφράζω Λευκάδιο Χερν. Το ενδιαφέρον μου επικεντρώνεται στα έργα που έγραψε κατά την παραμονή του στην Ιαπωνία. Έχω ολοκληρώσει τη μετάφραση τριών μεγάλων έργων του: Kottô, Japanese Miscellany και Kwaidan και των μικρότερης έκτασης Japanese Fairy Tales. Εδώ και λίγους μήνες έχω αρχίσει να μεταφράζω το Shadowings. Ενδιάμεσα έχω μεταφράσει αποσπάσματα από διάφορα έργα του. Η έκδοση των τριών έργων Κοττό, Ιαπωνικό Μωσαϊκό, Καϊντάν ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014 και είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορούν ολοκληρωμένα έργα του Χερν στο ελληνικό κοινό. 
♦ Το 2011 έφτιαξα τη «Γλυκιά ζωή», το πρώτο μου λεύκωμα για ενήλικες, που αποτυπώνει τη ζωή στο Σουφλί τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και που κυκλοφόρησε εκτός εμπορίου σε αριθμημένα αντίτυπα.
♦ Το 2012 έγραψα το πρώτο βιβλίο για μεγάλους, μία ιστορική μελέτη για την παλιά Θεσσαλονίκη, το βιβλίο «Θεσσαλονίκη-Μνημεία, μνήματα και μνήμες». 
Πολύ ενδιαφέρουσες αυτές οι ασχολίες και η αυξανόμενη δυσκολία τις κάνει πιο ενδιαφέρουσες. Όμως εικόνα παραμένει ο μεγάλος έρωτας. Έτσι, δεν σταμάτησα ποτέ να εικονογραφώ, να φτιάχνω κόμικς και σκίτσα. Ακόμα και τα βιβλία που έγραψα για μεγάλους είναι ειδωμένα με το μάτι του εικονογράφου, αν κρίνω από τη θέση και τη λειτουργία που έχει η εικόνα σ' αυτά. (Για να πάρετε μια ιδέα, μπορείτε να δείτε ένα κεφάλαιο από το βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη: Ο τουρμπές του Μουσά μπαμπά).

Τώρα, η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα, έκανε τους εκδότες συγκρατημένους και την παραγωγή λιγοστή. «Το βιβλίο περνάει κρίση», ακούω να λένε και όλοι εννοούν την οικονομική κρίση. Άραγε είναι μόνον οικονομική η κρίση που περνάει το βιβλίο ή μήπως βαραίνει πάνω του ο εκφυλισμός των αξιών, η παρατεινομενη σιγή των πνευματικών ανθρώπων και η αμηχανία των δημιουργών; 

Ιζόλα Τουρλακίδα
♫ άλα, κοκκινομάλλα! ♫ 
♦ Το 2013 ήταν η χρονιά που δημιουργήθηκε το Σκιτσογραφείο «Το τέλειο» και γεννήθηκε η Ιζόλα, το άλτερ έγκο που φτιάχνει καρτούν, κόμικς και φανζίν για ενήλικο κοινό, δημοσιεύει στην Ελευθεροτυπία και συμμετέχει σε εναλλακτικές εκδόσεις, σε εκθέσεις κόμικς και events.


Η Ιζόλα και ο κόσμος της γεννήθηκαν μέσα στην ισοπεδωτική εποχή της κρίσης από τη βαθιά και ακλόνητη πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος να αντισταθείς σ' αυτή τη βαριά και αντιδημιουργική εποχή, στην καινούργια κατοχή που γκρεμίζει και αφανίζει, είναι να κάνεις δημιουργικά πράγματα. Το πνεύμα της είναι αισιόδοξο ακόμα και όταν το χιούμορ της είναι μαύρο. Ο τρόπος έκφρασής της είναι το απλός, ελεύθερος, εναλλακτικός και εντέλει λυτρωτικός. 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
   Make Art-Ατομική έκθεση στη Θεσσαλονίκη 2014

Είμαι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ), της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, του Ελληνοϊαπωνικού Συνδέσμου και της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδας.

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας να επισκεφθείτε το μπλογκ μου. Στην αναζήτηση θα διευκολύνει ο δισέλιδος χάρτης ιστότοπου, που περιέχει πλήρη κατάλογο με παραπομπές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου