Εκδόσεις Πορτοκάλι

Δημιούργησα τις Εκδόσεις Πορτοκάλι από την αγάπη μου για το παιδικό βιβλίο. Από τότε έχει περάσει μια δεκαετία πολύ πλούσια σε γεγονότα.
Το Πορτοκάλι εξέδωσε δεκαεννιά πανέμορφα και ποιοτικά βιβλία για παιδιά, προσεγμένα σε όλα τα στάδια της δημιουργίας τους. Απευθυνόταν στο παιδί. «Στο παιδί που αξίζει κάθε σεβασμό για την άγνοιά του, τις αποτυχίες του, τη φαντασία του, τις προσπάθειές του και τα κεκτημένα του· σεβασμό για το μυστήριο και την αβεβαιότητα που κρύβει το δύσκολο καθήκον να μεγαλώνει», όπως είπε ο συγγραφέας και παιδαγωγός Γιάνους Κόρτσζακ.

Στον ιστότοπο των πάλαι ποτέ εκδόσεων Πορτοκάλι θα βρείτε πολλές πληροφορίες για τα βιβλία, τους συντελεστές τους, για τους καταλόγους, τις αφίσες, τη συμμετοχή του Πορτοκαλιού στην Έκθεση Θεσσαλονίκης και άλλα διάφορα. Θα σας οδηγήσει ο παρακάτω σύνδεσμος:


Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του Πορτοκαλιού στο facebook


Σήμερα το Πορτοκάλι δεν υπάρχει πια. Τα βιβλία του, όμως, δεν σταμάτησαν να αναφέρονται, να συζητιούνται ή να ζητούνται και η καλή γνώμη που είχε ο χώρος του βιβλίου γι' αυτά διατήρησαν το όνομα των εκδόσεων ζωντανό για πολύ καιρό.
Ώστε το Πορτοκάλι είχε κάνει καλή δουλειά! Πίσω από κάθε βιβλίο του κρύβονται άριστες συνεργασίες και αμέτρητες ώρες προσωπικής εργασίας. Η αγάπη μου περιβάλλει το καθένα από αυτά. Τη νιώθω έντονη κάθε φορά κοιτάζω το ράφι στη βιβλιοθήκη όπου βρίσκεται το αρχείο του Πορτοκαλιού.
Το Πορτοκάλι είχε την τύχη να πλαισιώνεται από εκλεκτούς συγγραφείς, εικονογράφους και συνεργάτες. Όλοι, από τα ονόματα του εξωφύλλου μέχρι τα ονόματα στα ψιλά γράμματα της ταυτότητας, ήταν εξαιρετικοί κι έχει ο καθένας τη θέση του στη μνήμη μου και στην καρδιά μου. 

Ελίζα Βαβούρη, Λήδα Βαρβαρούση, Αγγελική Βαρελλά, Σπεράντζα Βρανά, Γλυκερία Γκρέκου, Σπύρο Γούση, Σάκη Δέδε, Χρήστο Δήμο, Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου, Λίζα Ηλιού, Κώστα Θεοδώρου, Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου, Εύα Καραντινού, Μιράντα Καραστατήρα, Ιωάννα Κυρίτση-Τζιώτη, κύριε της Λάμδα Χαρτικής που ξεχνάω το όνομά σας, Βιβή Ματσούκα, Διονύση Μπάστα, Γιολάντα Πατεράκη, Δέσποινα Παυλάκη, Μαρία Πεπονά, Γεωργία Περάκη, Θανάση Πίνα, Ελένη Πιτσιδοπούλου, Ακριβή Συμεωνίδη, φίλες της Συντροφιάς που γράψετε το «Μίλα μου γι' αγάπη», Βασιλική Τζόκα, Ελένη Τσιάλτα, Λήδα Τσουχνικά, Φρόσω Χατόγλου, Λένια Χριστοφόρου,
θα ήθελα να σας ευχαριστήσω δημόσια για τη συνεργασία μας και να σας πω ότι σας θυμάμαι έναν έναν και μία μία ξεχωριστά με αγάπη.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Οι ποιητές τα λένε καλύτερα   

• Τον χειμώνα του 2006 η εκλεκτή, αγαπητή και αείμνηστη πλέον Ελευθερία Δροσάκη, ζωγράφος και συγγραφέας, είχε επισκεφτεί το Πορτοκάλι και είχε φέρει για δώρο μια δακτυλογραφημένη σελίδα μ' ένα ποίημα της Ζωής Καρέλλη, που δεν αποχωρίστηκα ποτέ.

• Τον Δεκέμβριο του 2012 ο Δικέλης Βλιχός στόλισε τη σελίδα του Πορτοκαλιού στο facebook αφιερώνοντας αυτό το πανέμορφο και συγκινητικό ποίημα. Πίσω από το ψευδώνυμο Δικέλης Βλιχός και τα αρχικά Γ.Π. βρίσκεται ένας πολύ σημαντικός και σεμνός πνευματικός άνθρωπος. Τον ευχαριστώ θερμά!

Τα πορτοκάλια της ζωγράφου

της Τέτης

Τα πορτοκάλια της ζωγράφου
είναι το χρώμα της αυγής
ροδόχροα κι εύγευστα
αντιστρόφως ανάλογα προς
την άχρωμη και άγευστη εποχή μας.

Τα πορτοκάλια της ζωγράφου
δηλούν το χρώμα της ανοίξεως
των εποχών που μυρηκάζουν
χρώματα της φωτιάς
με ωδύνες φωνηέντων
που εγκυμονούν γραμμοσκιάσεις οδών
της γεωγραφίας του μέλλοντος.

Τα πορτοκάλια της ζωγράφου
είναι γράμματα αλφαβήτου
και σχήματα της γεωμετρίας των φώτων,
κύκλοι χαράς και ημικύκλια ελπίδας.

Τα πορτοκάλια της ζωγράφου
είναι τα νέα βιβλία
με αναγνώστες παιδιά
που θ' αλλάξουν τα σύνορα των περιβολιών 
για να γεμίσει πορτοκάλια ο κόσμος.

γ.π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου