ΒιογραφικόΗ καταγωγή μου είναι από την Αιτωλοακαρνανία. Ο πατέρας μου από την Ακαρνανία, Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου, και η μάνα μου από την Αιτωλία, Μεσολόγγι. «Από τας Μεσολόγγας» όπως της έλεγε καμιά φορά ο πατέρας μου για να την πειράξει και φυσικά η μάνα μου πειραζότανε.
Το πατρικό μου σπίτι είναι στην Αθήνα. Στην Αθήνα γεννήθηκα και ζω. Τα Πατήσια, η Κυψέλη και τα Εξάρχεια είναι οι γειτονιές μου. Η Κομοτηνή είναι η πόλη των φοιτητικών μου χρόνων. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της καρδιάς μου.
Γράφω καμιά φορά ότι σπούδασα πιάνο και νομικά, αλλά δεν έγινα ούτε μουσικός ούτε δικηγόρος. Δεν είναι εντελώς αλήθεια. Έγινα δικηγόρος, αλλά για πολύ λίγο. Πιθανότατα είμαι ο μόνος δικηγόρος με θητεία λίγων ωρών. Την ημέρα που ορκίστηκα, μου πρότειναν συνεργασία από ένα περιοδικό για παιδιά, την δέχτηκα μετά χαράς και άφησα γεια στη δικηγορία. Φαίνεται ότι έπρεπε να κλείσει πρώτα ο ένας κύκλος, για να ανοίξει ο άλλος.
Αφοσιώθηκα ολοκληρωτικά σ' αυτά που από μικρή αγαπούσα περισσότερο: τα σκίτσα, τα βιβλία και την παιδική ηλικία. Εικονογραφούσα και σκιτσάριζα ακατάπαυστα. Πολύ γρήγορα ανακάλυψα πόσο σπουδαία είναι η αρχιτεκτονική του βιβλίου και ότι με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Έτσι πρόσθεσα στις δραστηριότητές μου και την καλλιτεχνική επιμέλεια. Ένας άλλος τομέας που με ενδιαφέρει πολύ, εκτός από την εικονογράφηση, αλλά πάντα σχετικός, είναι οι δραστηριότητες για παιδιά: παιχνίδια, σπαζοκεφαλιές, σταυρόλεξα, γλωσσοπαίγνια, επιτραπέζια κ.ά.
Από το 1988 έχω εικονογραφήσει πάνω από 150 βιβλία, λογοτεχνικά και μορφωτικά και ψυχαγωγικά, έχω κάνει καλλιτεχνική επιμέλεια σε βιβλία για παιδιά και ενήλικες, έχω συνεργαστεί με εφημερίδες (ΈθνοςΚυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στο 9ο Κύμα της Ελευθεροτυπίας) και περιοδικά φτιάχνοντας κόμικς και σελίδες για παιδιά, έχω φτιάξει επιτραπέζια παιχνίδια, αυτοκόλλητα, αφίσες και cd-rom και έχω γράψει δικά μου βιβλία. (Τα βιβλία της σειράς Στυβοκεφαλιές, που έχω γράψει και εικονογραφήσει, έχουν ξεπεράσει τη 18η έκδοση).

Συνεργασίες που ξεχωρίζω:
Εκδόσεις
ΑΣΕ, Εκδόσεις Πατάκη, Ψυχογιός, Ελληνικά Γράμματα, Μικρή Μίλητος, Πορτοκάλι, Σταμούλης (Άθως-παιδικά)
Εφημερίδες και περιοδικά
Δύο, Ελευθεροτυπία, Έθνος της Κυριακής, TV Έθνος, Αερόστατο, Συνεργασία
Συγγραφείς
Αγγελική Βαρελλά, Μάνος Κοντολέων, Κώστια Κοντολέων, Γιολάντα Πατεράκη, Ευγένιος Τριβιζάς, Τασούλα Τσιλιμένη, Ιωάννα Καρατζαφέρη, Καλλιόπη Σφαέλλου, Φιλίσα Χατζηχάννα, Σοφία Παράσχου, Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Σοφία Χατζή, Ιωάννα Κυρίτση-Τζιώτη, Μέρκος Αυτζής, Σοφία Φίλντιση, Σοφία Μαντουβάλου, Χάρης Σακελλαρίου, Έλενα Αρτζανίδου κ.ά.

♦ Το 2002 δημιουργήθηκε ο εκδοτικός οίκος «μικρή Μίλητος» και ανέλαβα την καλλιτεχνική επιμέλεια και την ευθύνη του δημιουργικού τμήματος.  

♦ Το 2006 δημιούργησα τις εκδόσεις Πορτοκάλι. Από το Πορτοκάλι κυκλοφόρησαν 19 βιβλία για παιδιά. Βιβλία ζουμερά, με δημιουργούς σπουδαίους συγγραφείς και εικονογράφους, και πολύ προσεγμένα από κάθε άποψη.

♦ Το 2007 άρχισα να μεταφράζω για δική μου ευχαρίστηση William Hope Hodgson και Lafcadio Hern. Συνεχίζω μέχρι σήμερα να μεταφράζω Λευκάδιο Χερν. Το ενδιαφέρον μου επικεντρώνεται στα έργα που έγραψε κατά την παραμονή του στην Ιαπωνία.

♦ Το 2011 έφτιαξα τη «Γλυκιά ζωή», το πρώτο μου λεύκωμα για ενήλικες, που αποτυπώνει τη ζωή στο Σουφλί τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και που κυκλοφόρησε εκτός εμπορίου σε αριθμημένα αντίτυπα.

♦ Το 2012 έγραψα το πρώτο βιβλίο για μεγάλους, μία ιστορική μελέτη για την παλιά Θεσσαλονίκη των πολλών κοινοτήτων, το βιβλίο «Θεσσαλονίκη-Μνημεία, μνήματα και μνήμες». 


Ιζόλα Τουρλακίδα
♫ άλα, κοκκινομάλλα! ♫ 
♦ Το 2013 ήταν η χρονιά που δημιουργήθηκε το Σκιτσογραφείο «Το τέλειο» και γεννήθηκε η Ιζόλα, το άλτερ έγκο που φτιάχνει καρτούν, κόμικς και φανζίν για ενήλικο κοινό, δημοσιεύει στην Ελευθεροτυπία και συμμετέχει σε εναλλακτικές εκδόσεις, σε εκθέσεις κόμικς και events.


Η Ιζόλα και ο κόσμος της γεννήθηκαν μέσα στην ισοπεδωτική εποχή της κρίσης από τη βαθιά και ακλόνητη πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος να αντισταθείς σ' αυτή τη βαριά και αντιδημιουργική εποχή, στην καινούργια κατοχή που γκρεμίζει και αφανίζει, είναι να κάνεις δημιουργικά πράγματα. Το πνεύμα της είναι αισιόδοξο ακόμα και όταν το χιούμορ της είναι μαύρο. Ο τρόπος έκφρασής της είναι το απλός, ελεύθερος, εναλλακτικός και εντέλει λυτρωτικός. Η Ιζόλα δεν είναι μόνο άλτερ έγκο. Είναι νέα εποχή!

♦ Το 2014 ήταν μια σπουδαία χρονιά. Εκδόθηκαν από το Ταμείο Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς τα έργα του Λευκάδιου Χερν ΚοττόΙαπωνικό ΜωσαϊκόΚαϊντάν που έχω μεταφράσει. Την έκδοση ενέκρινε η οικογένεια Κοϊζούμι και προλόγισε ο δισέγγονος του Λευκάδιου Χερν καθηγητής Μπον Κοϊζούμι. 
Επίσης έκανα την πρώτη ατομική μου έκθεση, πήρα μέρος στο Comicdom 2014, προχώρησα τη δουλειά μου με καλλιτεχνικές εκτυπώσεις, πήρα μέρος σε συνέδρια, έκανα ομιλίες και παρουσιάσεις για τη ζωή και το έργο του Λευκάδιου Χερν... 
Επίσης, από το 2014 εικονογραφώ και σχεδιάζω τις αφίσες της Γιορτής και του Καφέ Πολυγλωσσίας.
Αυτά κι άλλα πολλά μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.  


2014 ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΧΡΟΝΙΑ

♦ Το 2015 εγκαινίασα μία σειρά παρουσιάσεων με παράλληλη προβολή εικόνων με θέμα «Επάγγελμα σκιτσογράφος». Η χρονιά επιφύλαξε μία μεγάλη έκπληξη. Τα βιβλία του Λευκάδιου μπήκαν στα ελληνικά σχολεία! 


ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ 2015


♦ Το 2016 χρησιμοποίησα την καινούργια μέθοδο των διοραμάτων για να εικονογραφήσω ένα βιβλίο για παιδιά. Στη μέση της χρονιάς ένα κάταγμα του μεταταρσίου μου χάρισε για τρεις μήνες άφθονο ελεύθερο και δημιουργικό χρόνο να φτιάξω το Hellas Special. Παράλληλα άρχισα να συνεργάζομαι με την Huffington Post.


To HELLAS SPECIAL αγαπάει την ιστορία
♦ Το 2017 πήρα μέρος στην Κομιξοκατάσταση στα Εξάρχεια. Με την ευκαιρία αυτού του μικρού φεστιβάλ η Ιζόλα έβγαλε το πρώτο της φανζίν «Ιζόλα φανζινόλα» και ακόμα ένα με σκίτσα από το προσωπικό της σημειωματάριο «Σκίτσα που φτιάχνουμε πίνοντας καφέ».


Κυκλοφόρησε ένα βιβλίο μου εντελώς διαφορετικό απ' όλα τ' άλλα. Η έρευνα που έκανα για τα Βούρλα, το τεράστιο δημόσιο μπορντέλο στη Δραπετσώνα, που έφτιαξε ο δήμος του Πειραιά και που λειτούργησε εξήντα χρόνια υπό την προστασία του κράτους και την περιφρούρηση της αστυνομίας, δημοσιεύτηκε στη HuffPost. Λίγο αργότερα εκδόθηκε το «Κάτι να μείνει από μένα»-Πόρνες στα Βούρλα από τις εκδόσεις Ars Libri.
Κριτική έγραψε η Ελένη Γκίκα. Μα τα Βούρλα, φυλακή ήταν πάντα!
Το βιβλίο είναι ένας μικρός φόρος τιμής σε αυτές τις βασανισμένες υπάρξεις, που η διπλή αντίληψη της ηθικής τις καταδίκασε να ξεχάσουν ότι είναι ανθρώπινα πλάσματα.
Την ίδια χρονιά εγκαινιάστηκε η συνεργασία μου με το Docville της εφημερίδας Documento.


Έχω κάνει τέσσερις ατομικές εκθέσεις και έχω πάρει μέρος σε διάφορες ομαδικές. 
Είμαι μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδας ΕΔΣΤΕ-FIJET και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ).

ΚΡΙΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ
Μάρθα Καραγιαννιώτου-Μυστικού
Ηλίας Ταμπακέας
Ελένη Γκίκα
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας να επισκεφθείτε το ιστολόγιό μου. Επειδή το υλικό είναι πάρα πολύ το ταξινόμησα σε ενότητες. Οι παρακάτω σύνδεσμοι θα σας διευκολύνουν στην αναζήτηση:

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Βιβλία που έχω εικονογραφήσει
Βιβλία που έχω γράψει και εικονογραφήσει
Με τα παιδιά-Διδάσκοντας και ζωγραφίζοντας
Συνεργασίες με εφημερίδες και περιοδικά
Μεταφράζοντας τον Λευκάδιο Χερν στα ελληνικά
Άλλες μεταφράσεις
Παρουσιάσεις και ομιλίες
Συνεντεύξεις
Εκθέσεις
Ιζόλα, η νέα εποχή
Άρθρα
ΒίντεοΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου