20 Αυγ 2012

Το τέρας της Λοχ Νες


Φίλοι των Μπαλονιών, γεια σας!
Είμαι η Νέσι. Το όνομά μου είναι παλιό σκοτσέζικο, χαηδευτικό του Άγκνες, στα ελληνικά Αγνή. Αλλά νομίζω πως με βάφτισαν έτσι, επειδή ζω στα νερά της λίμνης Νες της Σκοτίας, της πατρίδας μου. Το επιστημονικό μου όνομα είναι Nessiteras rhombopteryx, που σημαίνει «Τέρας Νέσι με πτερύγιο σε σχήμα ρόμβου». Χρόνια τώρα οι άνθρωποι προσπαθούν να καταλάβουν τι είμαι και να αποδείξουν ότι υπάρχω ή ότι δεν υπάρχω!
Διαβάστε τι έχουν γράψει για μένα.


Ο θρύλος της Νέσι, του τέρατος της λίμνης, είναι πολύ παλιός. Οι μύθοι των Νορμανδών και των Κελτών μιλούσαν για μεγάλα ερπετά που ζούσαν στα νερά του Βορρά. Η πρώτη φορά που αναφέρεται συγκεκριμένα το τέρας του Λοχ Νες είναι το 565, που λέγεται ότι το είδε ο Άγιος Κολούμπα (ο δεύτερος προστάτης άγιος της Σκοτίας), όταν έσωσε έναν κολυμβητή από το πεινασμένο τέρας της λίμνης. Στη λαϊκή φαντασία το τέρας πήρε τη μορφή ενός μεγάλου ερπετού, απόγονου των ιχθυόσαυρων κι έτσι έφτασε ως τις μέρες μας.


Από το 1933 αρχίζουν σποραδικές εμφανίσεις της Νέσι. Υπάρχουν μαρτυρίες που μιλούν για έναν σκούρο όγκο στην επιφάνεια της λίμνης, καθώς και φωτογραφίες. Όλες οι περιγραφές μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους: ψηλόςλαιμός σαν καμηλοπάρδαλη, μικρό κεφάλι, δέρμα σαν του ελέφαντα και δύο κοντά μπροστινά πόδια ή πτερύγια. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις αποδείχτηκε πως αυτό που είχε θεωρηθεί τέρας δεν ήταν παρά κούτσουρο ή μπλεγμένοι θάμνοι που επέπλεαν.


Με τις πρώτες μαρτυρίες για την εμφάνιση της Νέσι, άρχισαν και οι προσφορές. Πολλοί πρόσφεραν τεράστια ποσά σε όποιον θα έφερνε το τέρας ζωντανό ή νεκρό. Ένας ιδιοκτήτης τσίρκου υποσχέθηκε το 1935 το ποσό των είκοσι χιλιάδων λιρών σε όποιον του έφερνε το τέρας της λίμνης. Κατασκευάστηκε και ένα τεράστιο κλουβί για να το βάλουν μέσα. Μάλιστα!


Τον Απρίλιο του 1934 τραβήχτηκε η πιο διάσημη φωτογραφία της Νέσι από τον Ρόμπερτ Γουίλσον, έναν γιατρό από το Λονδίνο. Είναι η πιο δημοσιευμένη φωτογραφία της Νέσι. Πριν κάποια χρόνια, όμως, το 1993, αποκαλύφθηκε ότι η διάσημη φωτογραφία ήταν μια μεγάλη απάτη που κράτησε εξήντα χρόνια. Ο Κρίστιαν Σπέρλινγκ, λίγο πριν πεθάνει, αποκάλυψε πως είχε βοηθήσει τον γιατρό να φτιάξει το μοντέλο του τέρατος που φαίνεται στη φωτογραφία.


Από το 1975 άρχισαν υποβρύχιες έρευνες στη λίμνη και συνεχίζονται ακόμα. Δεν αποκάλυψαν τη Νέσι. Αποκάλυψαν όμως ότι το βάθος της λίμνης φτάνει τα δύο χιλιάδες μέτρα και ότι υπάρχουν πολύ δυνατά υπόγεια ρεύματα. Διατυπώθηκε λοιπόν η θεωρία ότι το τέρας δεν είναι παρά ένας σχηματισμός των νερών, που οφείλεται στα υπόγεια ρεύματα.
Από τις θεωρίες που δέχονται την ύπαρξη της Νέσι, επικρατέστερη είναι αυτή του πλησιόσαυρου, ενός δεινόσαυρου που εξαφανίστηκε πριν από 60-70 εκατομμύρια χρόνια. Η Νέσι είναι ένα είδος δεινόσαυρου που κατάφερε να μην εξαφανιστεί.


Το Μουσείο του Τέρατος που βρίσκεται στις όχθες της Λοχ Νες δεν δίνει απάντηση αν υπάρχει στ' αλήθεια η Νέσι ή όχι, αλλά αφήνει τον επισκέπτη ν' αποφασίσει μόνος του, δείχνοντάς του την ιστορία της λίμνης από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα, καθώς και πολλές φωτογραφίες και αποκόμματα εφημερίδων.
Τι είναι λοιπόν η Νέσι; Ένας δεινόσαυρος; Ένα κούτσουρο; Ένας παράξενος κυματισμός; Ίσως είναι ένα μυστήριο που μια μέρα θα λυθεί, ίσως είναι δημιούργημα της πλούσιας φαντασίας των Σκοτσέζων και της αγάπης τους για το μυστήριο. Ίσως πάλι να αποδειχτεί ότι μια φωτογραφία σαν αυτή, που υπάρχει στο μουσείο της λίμνης, είναι αληθινή.



Ξέρετε ότι...
,,, η Λοχ Νες δεν είναι η μόνη λίμνη που φιλοξενεί μυστηριώδη κάτοικο. Στην Ευρώπη έχουν αναφερθεί περίεργα πλάσματα σε λίμνες της Ιρλανδίας, της Φιλανδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Ουαλίας. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 250 λίμνες που ο θρύλος θέλει να κατοικούνται από τέρατα.
Στην Αργεντινή υπάρχει ο Ναχουελίτο, που ζει στη λίμνη Νάχουελ Χουάπι, στους πρόποδες των βουνών της Παταγονίας. Στο Βέρμοντ υπάρχει ο Τσαμπ, που ζει στη λίμνη Τσαμπλέιν. Στη λίμνη Στόρσγιον της Σουηδίας ζει ο Στορσγιουντγιουέτ, και στον Καναδά στη λίμνη Οκαναγκάν ζει ο Ογκοπόγκο. Οι Ινδιάνοι τον ονόμαζαν Νατιάκα, που σημαίνει «τέρας της λίμνης».
Υπάρχει ένα κοινό σημείο στο μυστήριο των τεράτων που ζουν σε λίμνες. Οι λίμνες συνδέονται με τη θάλασσα ή συνδέονταν στο παρελθόν και τα νερά τους είναι βαθιά και κρύα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου