18 Αυγ 2012

Η Εγκυκλοπαίδεια των Λανθασμένων Πληροφοριών


Βοηθήστε την Πίτσα Γκαζοζέν να ταξινομήσει το υλικό του βιβλίου της. Βρείτε αν οι πληροφορίες που μας στέλνει είναι σωστές ή λάθος. Αν είναι σωστές, είναι άχρηστες. Αν όμως είναι λάθος, είναι αυτό που χρειάζεται η Πίτσα Γκαζοζέν για την Εγκυκλοπαίδεια των Λανθασμένων Πληροφοριών (για συντομία Ε.Λ.Π.). Απλά πράγματα!
Ασπιρινούλα θέλει κανείς; 

1. Το τραπέζι είναι εφευρέθηκε τον 16ο αιώνα από το γερμανό βαρώνο φον Τέιμπλ, όταν έσπασε το πόδι του. Μέχρι τότε οι άνθρωποι, για να φάνε ή για να γράψουν, χρησιμοποιούσαν σανίδες που στήριζαν στα γόνατά τους. Ο βαρώνος φον Τέιμπλ δυσκολευόταν να ισορροπήσει τη σανίδα στο ένα του πόδι, μια και το άλλο βρισκόταν στο γύψο κι έτσι εφηύρε τη σανίδα που στηρίζεται σε τέσσερα ξύλινα πόδια κολλημένα πάνω της, και που σήμερα ονομάζουμε τραπέζι.
α. Λάθος, άρα εγκρίνεται για την Ε.Λ.Π.
β. Σωστό, άρα απορρίπτεται


2. Το σάντουιτς εφευρέθηκε από τον υπηρέτη του κόμη Σάντουιτς. Ο κόμης ήταν τόσο μανιώδης χαρτοπαίκτης, ώστε ξεχνούσε να φάει. Ο υπηρέτης του έβαλε ένα κομμάτι κρέας ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί και το έδωσε στο κύριό του, ο οποίος μ’ αυτό τον τρόπο μπορούσε να τρώει ένα πρόχειρο γεύμα, χωρίς να χρειάζεται μαχαιροπίρουνα, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
α. Λάθος, άρα εγκρίνεται για την Ε.Λ.Π.
β. Σωστό, άρα απορρίπτεται


3. Τον Μεσαίωνα οι άνθρωποι τρέφονταν κυρίως με πολτό από σπόρους και λαχανικά που έβραζαν σε ένα τσουκάλι, το οποίο ήταν μόνιμα κρεμασμένο πάνω από το τζάκι. Δεν το ξεκρεμούσαν ούτε για να το πλύνουν, γιατί απλούστατα ήταν έθιμο το τσουκάλι να πλένεται μια φορά το χρόνο. Έτσι ο καινούριος πολτός έβραζε μέσα στα υπολείμματα του πολτού της προηγούμενης μέρας.
α. Λάθος, άρα εγκρίνεται για την Ε.Λ.Π.
β. Σωστό, άρα απορρίπτεται


4. Μια και μιλάμε για το φαγητό στην εποχή του Μεσαίωνα... ο πολτός ήταν τροφή για τους φτωχούς. Οι άρχοντες είχαν στο τραπέζι τους πλούσια φαγητά: κρέατα, πίτες, γλυκά και τούρτες έκπληξη.
Η τούρτα έκπληξη ήταν ένα γλυκό σε σχήμα μεγάλης τούρτας, κούφιο από μέσα. Ο μάγειρας αφού το έψηνε, έβαζε μέσα μερικά ζωντανά πουλιά. Όταν ο οικοδεσπότης έκοβε την τούρτα, τα πουλιά που ήταν μέσα ελευθερώνονταν και φτερούγιζαν στο δωμάτιο, πράγμα που διασκέδαζε τους προσκεκλημένους.
α. Λάθος, άρα εγκρίνεται για την Ε.Λ.Π.
β. Σωστό, άρα απορρίπτεται


5. Ο Ικεμπάνα ήταν τελευταίος γιαπωνέζος αυτοκράτορας, που διαδέχτηκε στο θρόνο τον παππού του Ισούμο Μπονζάι. Όταν ο Ικεμπάνα ανέβηκε στο θρόνο άρχισε να κυβερνά με τρόπο αυταρχικό και σκληρό και πολύ σύντομα έχασε την αγάπη και το σεβασμό του λαού του.
Το 1952 εξέδωσε ένα αυτοκρατορικό διάταγμα για τη ρύθμιση του κυκλοφοριακού χάους του Τόκυο, το οποίο υποχρέωνε τους οδηγούς που συλλαμβάνονταν για παραβίαση του στοπ να κάνουν επιτόπου χαρακίρι. Το διάταγμα αυτό στάθηκε η αφορμή να ξεσπάσει η επανάσταση του 1952, η οποία κράτησε έξι μήνες. Αργότερα ο Ικεμπάνα εξορίστηκε.
α. Λάθος, άρα εγκρίνεται για την Ε.Λ.Π.
β. Σωστό, άρα απορρίπτεται


6. Στις Ηνωμένες Πολιτείες επικρατούν περίεργοι νόμοι. Για παράδειγμα στην πολιτεία του Οχάιο είναι παράνομο να σκοτώσεις ποντίκι χωρίς άδεια κυνηγιού και στο Μπρούκλιν της Ν. Υόρκης είναι παράνομο να αφήσεις το γάιδαρό σου να κοιμηθεί στην μπανιέρα.
α. Λάθος, άρα εγκρίνεται για την Ε.Λ.Π.
β. Σωστό, άρα απορρίπτεται


7. Ο γνωστός αποκρυφιστής Νοστράδαμος μας παρέδωσε ένα βιβλίο με προφητείες γραμμένες με εκπληκτική ακρίβεια. Οι περισσότερες απ’ αυτές έχουν επαληθευτεί. Για παράδειγμα η προφητεία νούμερο 1754 λέει: «Οι κάτοικοι της Αθήνας, της πόλης που αργότερα θα γίνει πρωτεύουσα της Ελλάδας, θα χτίσουν ένα μνημείο που θα θαυμάζει όλος ο κόσμος και θα το ονομάσουν Μεσόπολη ή Ακρόπολη»
α. Λάθος, άρα εγκρίνεται για την Ε.Λ.Π.
β. Σωστό, άρα απορρίπτεται


Απαντήσεις
Από τις 7 πληροφορίες που μας έστειλε η Πίτσα Γκαζοζέν μόνο οι τρεις μπορούν να μπουν στην Εγκυκλοπαίδεια των Λανθασμένων Πληροφοριών: η 1, η 5 και η 7.
Οι υπόλοιπες, όσο κι αν φαίνεται απίθανο, είναι σωστές.



Πώς είπατε; Δεν ξέρετε ποια είναι η Πίτσα Γκαζοζέν;
Πρέπει να διορθώσουμε αμέσως αυτή την παράλειψη.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου