18 Αυγ 2012

Οι αρχαίες συνταγές της Πίτσας Γκαζοζέν



Φίλοι μου, γεια σας!
Πριν λίγες μέρες πήρα μια πρόσκληση από την Πίτσα Γκαζοζέν.

Αγαπητέ κύριε Τίτο,
σε προσκαλώ να ενδιατρίψεις νηστικός την Τετάρτη το βράδυ από το σπίτι μου, ένθα και θα διαμειφθεί δείπνο ανάξιο ενός Περικλή, παρασκευασμένο από τη γευσιγνώστρια φίλη σου
Πίτσα Γκαζοζέν



Μου άνοιξε η Πίτσα Γκαζοζέν ντυμένη σαν αρχαία Ελληνίδα, αλλά επειδή όλα επάνω της είναι περίεργα δεν έδωσα σημασία. Καθίσαμε στο τραπέζι. Όλα τα φαγητά που είχε φτιάξει είχαν παράξενη γεύση, αλλά ήταν πολύ νόστιμα. 
— Κυρία Γκαζοζέν, συγχαρητήρια. Νοστιμότερα φαγητά δεν έχω ξαναφάει.
— Με κάνετε να ερυθροδερμώ, είπε σεμνά.
— Το καλό να λέγεται! Είστε αποκάλυψη!
— Σας ευχαριστώ μεν, αλλά μην κωπηλατείτε άδικα.
— Ορίστε;
— Οι συνταγές είναι παλιές και δοκιμασμένες.
— Πόσο παλιές; Της γιαγιάς σας;
— Όχι, παλιότερες.
— Πόσο παλιότερες;
— Μια στιγμή να περιαυτολογήσω. Είναι από την εποχή του Περικλή, άρα θα είναι 2500 χρονών.
— Ε;
— Είναι φαγητά που έτρωγαν οι αρχαίοι.
— Κι εσείς πώς τα μάθατε; ρώτησα όλο απορία.
— Εμφυλλοχωρώντας στα βιβλία, κύριε Τίτο. Κατακερματίστε τώρα έναν πλακούντα για να γλυκαθείτε.
— Μα, αυτό είναι μελομακάρονο!
— Σας είπα μήπως ότι είναι το Μέγαρο Μουσικής;


Αρχαία ομελέτα 
Χρειαζόμαστε
• 500ml γάλα
• 6 αυγά
• 3 κουταλάκια του γλυκού μέλι
Ανακατεύουμε το γάλα και τα αυγά με το μέλι και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. Τον αδειάζουμε σε ένα τηγάνι, με αντικολλητικό πάτο, που έχουμε προθερμάνει. Τηγανίζουμε το χυλό μέχρι να ψηθεί.


Αρχαίο γλυκό
Χρειαζόμαστε
• 4 μήλα
• 4 κουταλιές της σούπας κομματάκια ξηρών καρπών (καρύδι και αμύγδαλο)
• λίγο αλάτι
• ένα ποτήρι κόκκινο κρασί
• 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
Ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι το κρασί, προσέχοντας να μην βράσει, και ρίχνουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί. Κόβουμε το πάνω μέρος των μήλων και μ’ ένα κουταλάκι αδειάζουμε το εσωτερικό από τους σπόρους. Γεμίζουμε τα μήλα με τους ξηρούς καρπούς. Ρίχνουμε  σε κάθε μήλο από μια κουταλιά κρασί με μέλι, και το σκεπάζουμε με το κομμάτι που αφαιρέσαμε.
Τα ψήνουμε στο φούρνο σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.

Τρόφιμα αρχαίων

Ο Τίτος Μπαλόνιος έχει παρουσιάσει μέσα από τις σελίδες των μπαλονιών
μεγάλες προσωπικότητες, την Αγγελική Βαρελλά, τον Ευγένιο Τριβιζά, καλλιτέχνες,
διαστημικούς γεωπόνους, την Πίτσα Γκαζοζέν βέβαια, κάτι περίεργες θείες του...
Πολλούς σας λέω!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου