18 Οκτ 2019

Βούρλα – Πάμε για δεύτερη έκδοση!



To φουμπου μου θύμισε ότι πριν από δύο χρόνια, τέτοιες μέρες, έγινε η πρώτη ομιλία-παρουσίαση του βιβλίου «Κάτι να μείνει από μένα-Πόρνες στα Βούρλα». Ακολούθησαν κι άλλες. Το βιβλίο έχει εξαντληθεί και πάει για δεύτερη έκδοση, με βελτιώσεις και προσθήκες. Το θέμα δεν εξαντλείται. Ακόμα και στις μέρες μας και παρ' όλες τις έρευνες που έχουν γίνει κι έχουν φέρει στο φως στοιχεία, το θέμα εξακολουθεί να είναι για κάποιους ταμπού και για κάποιους άλλους ένοχο μυστικό.
Τι άλλαξε από κείνα τα χρόνια; Τι και αν σήμερα δεν λέμε πόρνες ή ιερόδουλες, αλλά σεξεργάτριες; Η απάνθρωπη πραγματικότητα είναι ίδια-ολόιδια κι ας έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που τα Βούρλα έπαψαν να είναι ένα τεράστιο μπορντέλο. Η διπλή αντίληψη της ηθικής έχει βαθιές ρίζες. Οι άθλιοι εξακολουθούν να πλουτίζουν εμπορευόμενοι ανθρώπους, μόνον που σήμερα λέγεται trafficking και σπανίως σωματεμπορία. 
Στην έρευνά μου είδα τα Βούρλα ανθρωποκεντρικά και μέσα από ψάξιμο σε εφημερίδες της εποχής. Με είχε τόσο συνεπάρει το θέμα, που όταν έψαχνα κι έγραφα, ζούσα συγκλονισμένη σε μια άλλη πραγματικότητα.
Δεν είμαι μόνον εγώ που αισθάνομαι έτσι. Τα Βούρλα συγκινούν νεότερους ανθρώπους, καλλιτέχνες, και προσεγγίζονται μέσα από διάφορα είδη τέχνης. Κάποιοι ετοιμάζονται και γράφουν, εμπνέονται και δημιουργούν. Τα κείμενα που διαβάζω με στέλνουν... αδιάβαστη. Το βιβλίο στάθηκε πηγή έμπνευσης και μπούσουλας για μια καινούργια δουλειά, που φτιάχνεται τώρα, από νέους ανθρώπους. Μαζί σας, παιδιά! Είναι χαρά μου να συμμετέχω.
Οι γυναίκες των Βούρλων εδώ και χρόνια δεν ζουν πια. Η φωνή τους, που πνιγόταν μέσα από την πανύψηλη μάντρα, ογδόντα χρόνια μετά, δυναμώνει.
Ναι, κορίτσια, κάτι έμεινε από σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου