29 Νοε 2018

Οι Proud Seniors Greece παρουσιάζουν την έρευνα «Βούρλα», 29-11-2018



Από πέρσι που κυκλοφόρησε το βιβλίο «Κάτι να μείνει από μένα-Πόρνες στα Βούρλα» είχαμε αποφασίσει με τον ιδρυτή των Proud Seniors Greece, Γιάννο Κανελλόπουλο, να κάνουμε μία παρουσίαση της έρευνας Βούρλα υπό την αιγίδα των Proud Seniors Greece, καθώς ένας από τους σκοπούς του βιβλίου είναι ν’ ανοίξει μια συζήτηση με ομάδες για το χτες και το σήμερα (πόρνη/εργάτρια του σεξ, σωματεμπορία/trafficking κ.λ.π.)
Η παρουσίαση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου. Μαζί μου στο πάνελ ήταν η Ζωή Νικητάκη, αφηγήτρια και ζωγράφος, και ο Π.Μ. Ζερβός, συγγραφέας.


Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, που δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι στις 21 Σεπτέμβρη, στο κέντρο της Αθήνας, θύμα της κοινωνικής βαρβαρότητας, της απάθειας, του ρατσισμού και της βίας.

Στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, της Ζάκι ο!

Παρόλο που η βραδιά μας επιφύλασσε το πρώτο τσουχτερό κρύο του χειμώνα, το Booze Upstairs γέμισε. Ζεστός και άνετος χώρος και το ακροατήριο ακόμα πιο ζεστό και γεμάτο ενδιαφέρον για το σχεδόν απίστευτο θέμα. Το έγκλημα των Βούρλων, ένα διαρκές έγκλημα κατά των έγκλειστων γυναικών, που η διπλή ηθική της κοινωνίας και της πολιτείας τις είχε καταδικάσει, με τον εγκλεισμό και την πορνεία, να ξεχάσουν ότι είναι ανθρώπινα πλάσματα.
Εργολάβοι, επιχειρηματίες, πολιτικοί, τραπεζίτες, ο δήμος του Πειραιά, η αστυνομία ευθύνονται άμεσα ή έμμεσα για τη δημιουργία και τη διατήρηση αυτού του αίσχους επί εξήντα χρόνια. Όμως πίσω από την ψηλή μάντρα, που χώριζε το μπορντέλο από την κοινωνία, η συμπόνια και μεγαλείο δεν έλειψαν. Και ξεχείλιζε η ανάγκη «Κάτι να μείνει από μένα, όταν θα ’χω φύγει από τη ζωή».

Μέσα από την παρουσίαση με προβολή των λιγοστών σκίτσων και φωτογραφιών που έχουμε και δημοσιευμάτων της εποχής, προσπάθησα να δώσω ανάγλυφες εικόνες των Βούρλων, από τη δημιουργία τους το 1875 μέχρι τη δύση τους στο τέλος της δεκαετίας του ’30.
Η Ζωή Νικητάκη με την αφήγησή της ζωντάνεψε την ιστορία της Θεανώς, που γλίτωσε κοριτσάκι από τη φωτιά και το λεπίδι και ήρθε προσφυγοπούλα από τη Σμύρνη στον Πειραιά, για να καταλήξει στα Βούρλα. Γυναίκα πια, έμαθε να γράφει, για να μπορέσει να διηγηθεί τη ζωή της.
Ο Π.Μ. Ζερβός μίλησε για το τελευταίο γκέτο του πληρωμένου έρωτα στον Πειραιά, για την Τρούμπα.


Τέτη Σώλου και Γιάννος Κανελλόπουλος

Οι παράγκες της Δραπετσώνας.

Ξέρετε ποια.

Βαγγέλης και Σοφία.

Αυτός ο ηγούμενος με τα καμώματά του γίνεται πάντα αφορμή γέλιου.

Ζωή Νικητάκη

Π.Μ. Ζερβός

Στην οθόνη το σκίτσο του Νάγου, σκιτσογράφου της εφημερίδας Ακρόπολις, παρουσιάζει την Ασπασία την κουφή
και την Ξανθούλα να συνομιλούν με τη Λιλίκα Νάκου.

Θέλω να ευχαριστήσω τους Proud Seniors Greece που αγκάλιασαν την έρευνά μου και διοργάνωσαν αυτή την ξεχωριστή βραδιά και ιδιαίτερα
τον Γιάννο Κανελλόπουλο, ιδρυτή και ψυχή της ομάδας,
τη Ζωή Νικητάκη, συγκλονιστική αφηγήτρια και παλιά σύντροφο στις παρουσιάσεις από τον Λευκάδιο Χερν ως τα Βούρλα,
τον Π.Μ. Ζερβό, καινούργιο φίλο, που μας περπάτησε από τα Βούρλα στην Τρούμπα
τον Παναγιώτη Σκιαδά, που τράβηξε τις παραπάνω και άλλες πολλές φωτογραφίες,
τους φίλους, που δεν τους εμπόδισε το τσουχτερό κρύο να τιμήσουν την παρουσίαση και να τοποθετηθούν στη συζήτηση που ακολούθησε,
το Booze Upstairs που μας φιλοξένησε και
όλους αυτούς που συντέλεσαν στην άψογη διοργάνωση και στην όμορφη βραδιά.


Η Θεανώ, που έμαθε γραφή και ξενυχτούσε γράφοντας, η Ασπασία η κουφή που μεγάλωνε και σπούδαζε τα παιδιά του αδερφού της, η Ξανθούλα που περίπαιζε τον θάνατο, η Μυρσίνη που έλεγε ότι το σκυλάκι της την αγαπούσε περισσότερο από τους άντρες, η ανώνυμη κοπέλα του εξωφύλλου του βιβλίου πέρασαν από την οθόνη στις καρδιές. 
Ναι, κορίτσια, κάτι έχει μείνει από σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου