12 Μαρ 2016

Απόκριες στην Κοζάνη-Στον Φανό Αλώνια

Παρασκευή 11 Μαρτίου, βράδυ
Ένατη μέρα της Κοζανίτικης Αποκριάς

Στην πλατεία Νίκης εξελίσσεται μεγάλο γλέντι με χορούς από την Καππαδοκία και το Βόιο.


Σε λίγο θα δούμε το χορευτικό του Φανού Αλώνια και μετά θα πάμε στ' Αλώνια για το άναμμα του φανού και το γλέντι στην πλατεία. Είμαι με εκλεκτή παρέα: με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, καλλιτεχνικό επιμελητή του οδηγού της Κοζανίτικης Αποκριάς, με τον Γρηγόρη Φράγκο, καλλιτεχνικό επιμελητή της Biennale Σαντορίνης, την Ελένη Σιούστη, μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΠΝ και την Ελένη Τζιμοπούλου από την ομάδα ΔιΕπαφή Κοζάνης. Μέχρι να έρθει ο Φανός Αλώνια στην κεντρική πλατεία, πήγαμε σ' ένα κοντινό καφέ για να πιούμε κάτι. Οι περισσότεροι προτίμησαν ποικιλίες τσαγιών με εξωτικά ονόματα. «Δράκος της φωτιάς» και άλλα. Το πιο εντυπωσιακό τσάι σερβιρίστηκε με μία τριπλή κλεψύδρα, απαραίτητη για να υπολογίσεις πόσο χρόνο πρέπει να μείνει το τσάι στο ζεστό νερό μέχρι να ετοιμαστεί.


Κοζανίτικη Αποκριά σημαίνει φανός, κεράσματα, γλέντι και χορός. Στ' Αλώνια η φωτογραφική μου μηχανή ζαλίστηκε από τον πολύ χορό και φωτογραφίζει μια δική της διάσταση της πραγματικότητας.

Δανείζομαι φωτογραφίες που τράβηξε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Δημήτρης Στραβού. Χάλκινα, αθυρόστομα τραγούδια στο ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα, χορός και διονυσιακό ξεφάντωμα.



Να ’μαι κι εγώ στον φανό Αλώνια με την αντιδήμαρχο πολιτισμού Φάνη Φτάκα.

Αργότερα φιλοξενηθήκαμε στον οντά του Φανού Αλώνια, όπου μας περίμεναν σπιτικοί μεζέδες και κρασί από το Αμύνταιο. Στην παρέα μας ήρθε και ο δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης, κουρασμένος κι αυτός από τον χορό γύρω από τον φανό.

Κυριάκος Παπαδόπουλος, Ελένη Σιούστη και ο δήμαρχος.

Φάνη Φτάκα, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Ελένη Σιούστη

Πάνω από το τραπέζι μας το εικονοστάσι του οντά.

Αυτά τα γλυκά λέγοντα τσιμπιστά. Είναι σιροπιαστά και γευστικότατα!

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες του Φανού Αλώνια στο σάιτ του ΟΑΠΝ

καθώς κι ένα βίντεο από τον χορό του Φανού Αλώνια στην κεντρική πλατεία, από το άναμμα του φανού και από το γλέντι στ' Αλώνια.



Το πρωί της άλλης μέρας η πλατεία είναι άδεια. Μένουν οι χρωματιστές κορδέλες και ο φανός. Ο φανός θ' ανάψει ξανά την Κυριακή το βράδυ που θ' ανάψουν και όλοι οι άλλοι φανοί: Άι Δημήτρης, Άι Θανάσης, Αριστοτέλης, Γιτιά, Κεραμαριό, Κρεβατάκια, Λάκκους τ' Μάγγαν, Μπουντανάθκα, Παύλος Μελάς, Πηγάδ' απ' του Κεραμαριό, Πλατάνια και Σκ'ρκα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου