12 Ιουν 2015

Στην Κοζάνη-Η υποδοχή έκπληξη και ο Σταμ. Σταμ

Η μέρα μου ξεκίνησε μ' ένα πανέμορφο ταξίδι μέσα στα χρώματα του καλοκαιριού με προορισμό την Κοζάνη. Λίγα πράγματα ξέρω γι' αυτή την πόλη και μεγάλο μέρος τους οφείλω στον Σταμ. Σταμ. Τώρα θα μάθω περισσότερα!



Φτάνοντας στον σταθμό των ΚΤΕΛ της Κοζάνης με καλωσόρισε η Ιζόλα με το κιχί και την τσότρα μέσα από την αφίσα της 1ης Γιορτής Πολυγλωσσίας. 


Η διαμονή μου στο ξενοδοχείο είναι φιλοξενία του δήμου Κοζάνης και του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας Δήμου Κοζάνης. Αρχοντική φιλοξενία στο υπέροχο Ερμιόνιο, ένα ιστορικό κτίριο του 1930 στο κέντρο της πόλης. Λόγω των έργων που γίνονται στην πλατεία Νίκης που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του, έφτασα στο ξενοδοχείο από τον πλαϊνό δρόμο και δεν είχα την ευκαιρία να θαυμάσω την όμορφη και αρχοντική του πρόσοψη. 
Όταν τράβηξα τις κουρτίνες για να δω τη θέα από το δωμάτιο, με περίμενε μια χαρούμενη έκπληξη. Μπροστά από τη μία μπαλκονόπορτα είδα κρεμασμένο ένα μπάνερ. Το είδα από το πίσω μέρος και αναγνώρισα αμέσως την Ιζόλα. 


Κατέβηκα τρέχοντας στην πλατεία για να θαυμάσω την Ιζόλα. Δεν έχω ξαναδεί σκίτσο μου σε τόσο μεγάλη διάσταση να με υποδέχεται τοποθετημένο σε τέτοια περίοπτη θέση. 



Το δωμάτιο του πρώτου ορόφου με το στρογγυλό μπαλκόνι και τις τρεις μπαλκονόπορτες είναι το δωμάτιό μου. Ένα δωμάτιο που έχει σαλονάκι, γραφείο και τρεις μπαλκονόπορτες που βγάζουν στο μοναδικό μπαλκόνι του ορόφου, δωμάτιο δεν το λες. Σουίτα, όμως, το λες.
Πολύ πλούσια τα δώρα του δήμου Κοζάνης και η φροντίδα της κ. Φάνης Φτάκα της προέδρου του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας Δήμου Κοζάνης και συντονίστριας του όλου προγράμματος! Είχα τη χαρά να τη γνωρίσω και να της εκφράσω τον ενθουσιασμό και τις ευχαριστίες μου. Περάσαμε ένα όμορφο απόγευμα μαζί συζητώντας για διάφορα ζητήματα, παλιά και καινούργια. Από την ιστορία του τόπου μέχρι τις δράσεις της 1ης Γιορτής Πολυγλωσσίας. Το απόγευμα έγινε βράδυ και το βράδυ έφερε ντόπιο κρασί, νόστιμους μεζέδες και περισσότερη συζήτηση. 

Το δικό μου δώρο και ανταπόδοση είναι ένα ευθυμογράφημα του Σταμ. Σταμ. Ο μοναδικός, οξυδερκής, ανοιχτόμυαλος, παρατηρητικός και με λεπτό χιούμορ Σταμ. Σταμ. ήταν χρονογράφος, ευθυμογράφος και σκιτσογράφος. Ήταν και της νομικής. Δικός μου άνθρωπος! Προπολεμικά ήταν πολύ γνωστός. Στις μέρες μας όμως είναι άγνωστος στους περισσότους. Κρίμα, κρίμα, κρίμα! Μέσα από τα ευθυμογραφήματά του ο Σταμ. Σταμ. δίνει εικόνες μιας Ελλάδας που ακόμα δεν είχε διαμορφώσει τα τωρινά της σύνορα και παρ' όλο που ο ίδιος κατείχε διοικητικές θέσεις (διατέλεσε έπαρχος, γενικός διοικητής και νομάρχης) δεν δίστασε καθόλου να καταγράψει τον αρπακολλισμό του ελληνικού κράτους, την αμορφωσιά των οργάνων της εξουσίας, τη στενοκεφαλιά των δασκάλων και άλλα πολλά. 
Στο ευθυμογράφημα με τίτλο «Οι Κοζανίτες και τα σκόρδα» δίνει πολλές πληροφορίες για την Κοζάνη και για τους Κοζανίτες κιρατζήδες, τους αγωγιάτες, που μετέφεραν διάφορα αγαθά στην Κεντρική Ευρώπη. Και δεν παραλείπει να αναφέρει ότι κάποτε το ελληνικό δημόσιο είχε διορίσει στην Κοζάνη... λιμενάρχη!



Τα παραπάνω σκίτσα είναι του Σταμ. Σταμ. και εικονογραφούν το χρονογράφημα «Οι Κοζανίτες και τα σκόρδα» που βρίσκεται στο βιβλίο του «Εύθυμα και σατιρικά» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Διόνυσος» του Γεωργίου Νασιώτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου