12 Απρ 2015

2014, μια χρονιά που θα θυμάμαι πάντα

Αγαπητοί φίλοι,
μόλις σήμερα είδα ότι έφτασε το Πάσχα και δεν έχω αναρτήσει τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Μια και ποτέ δεν είναι αργά, επανορθώνω αμέσως. 
«Έπεσαν οι σπόροι. Τους καρπούς θα τους δούμε την καινούργια χρονιά», έγραφα κλείνοντας τον απολογισμό του 2013.
Δεν ξέρω τι να πρωτοπώ για το 2014. Ήταν μια χρονιά με πολλούς καρπούς, μια χρονιά που θα θυμάμαι πάντα.
Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα στο παρακάτω βίντεο. Όσοι παρακολουθείτε τη δουλειά μου και θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί.


Εκδόθηκαν τρία από τα βιβλία του Λευκάδιου Χερν που έχω μεταφράσει. Ολοκληρωμένα, χωρίς περικοπές, σε εξαιρετική δίχρωμη έκδοση, με πρόλογο του Μπον Κοϊζούμι, δισέγγονου του Λευκάδιου, του George C. Poulos του Ταμείου Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς και του συλλέκτη Τάκη Ευσταθίου.

Έκανα εφτά διαλέξεις για τον Λευκάδιο στην Αθήνα (στο μεγάλο αφιέρωμα του Δημοσθένη Αγραφιώτη στο Beton7 και στο βιβλιοπωλείο «Λεμόνι», στη Θεσσαλονίκη (2η Γιορτή Πολυγλωσσίας και στην εκδήλωση της λέσχης των Λάιονς «Μακεδονία», στη Λευκάδα (στο διήμερο συνέδριο για τον Λευκάδιο) και στην Κλειτορία στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Στην εκδήλωση της λέσχης των Λάιονς «Μακεδονία» εκτός από διάλεξη πραγματοποίησα μια μικρή ατομική έκθεση και παρουσίασα για πρώτη φορά στο κοινό το εικαστικό έργο μου «Λευκάδιος Χερν 1850-1904», που κυκλοφόρησε σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό υπογεγραμμένων, αριθμημένων και σφραγισμένων καλλιτεχνικών αντιτύπων μουσειακών προδιαγραφών και σήμερα βρίσκεται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Αυστραλία και Ιαπωνία. 

Η Ιζόλα, το άλτερ έγκο μου, έκανε την πρώτη ατομική έκθεσή της στο καφενείο Λουξ, στη Θεσσαλονίκη, παίρνοντας μέρος στη δράση Make Art του περιοδικού Parallaxi. Η έκθεση θα διαρκούσε έναν μήνα, αλλά η διάρκειά της παρατάθηκε για δύο μήνες ακόμη. 

Πήρα μέρος στο Comicdom 2014, σχεδίασα τις αφίσες και πήρα μέρος 2η Γιορτή Πολυγλωσσίας και στο Καφέ της Πολυγλωσσίας, εργάστηκα με τη Σόκο Κοϊζούμι για την παράσταση «Nostalgia, the eternal home of the spirit», παρακολούθησα το Διεθνές Συμπόσιο για τον Λευκάδιο Χερν, έδωσα συνεντεύξεις για τα κόμικς, για τον Λευκάδιο, συνεντεύξεις πολυεπίπεδες, αλλά και εφ' όλης της ύλης κι έκανα εργαστήρια κόμικς και εικονογράφησης. Πήρα με συγκίνηση στα χέρια μου το λεύκωμα «Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου», ιστορικό και φωτογραφικό λεύκωμα του τόπου μου, έκδοση για την οποία είχα δουλέψει επί δύο χρόνια. 

Γνώρισα προσωπικά κι έσφιξα το χέρι ανθρώπων που θαυμάζω από χρόνια. Ταξίδεψα πολύ, είδα όμορφα τοπία, άκουσα απογειωτικές κριτικές για τη δουλειά μου, γνώρισα καινούργιους ανθρώπους, απόχτησα καινούργιους φίλους, έφτιαξα αφίσες, πολλά κόμικς και καρτούν και απόλαυσα μοναδικές στιγμές. Γυρίζοντας από τα Κύθηρα έκανα μία από τις καλύτερες εικονογραφήσεις μου για ένα παιδικό βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στο εξωτερικό. 

Ευχαριστώ τους παλιούς και καινούργιους φίλους και όσους συμπορευτήκαμε στο μαγευτικό ταξίδι του 2014. Αποχαιρετάω με αγάπη όσα πέρασαν και καλωσορίζω με χαρά αυτά που έρχονται. 

Η καινούργια κατοχή που ζούμε επιδιώκει να μας ισοπεδώσει. Αντιστεκόμαστε δημιουργώντας. Η δημιουργία είναι δυνατότερη και η ζωή έχει κι ευχάριστες ανατροπές. 
Καλή Ανάσταση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου