11 Αυγ 2014

«Καϊντάν» του Λευκάδιου Χερν
ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ ΧΕΡΝ
ΚΑΪΝΤΑΝ: Ιστορίες και μελέτες παράδοξων πραγμάτων
Πρωτότυπος τίτλος: KWAIDAN-Stories and Studies of Strange Things (1904)
Μετάφραση, Επιμέλεια και Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Τέτη Σώλου
Σύμβουλος Σειράς Λευκάδιου Χερν: Τάκης Ευσταθίου
Επιμέλεια-Παραβολή: Ηλίας Ταμπακέας
Διορθώσεις: Ντένης Τζανάτος
Σελίδες: 320
Εσωτερικό: δίχρωμο, τυπωμένο σε χαρτί σαμουά
Εξώφυλλο: τετράχρωμο, τυπωμένο σε ειδικό χαρτί
Έκδοση του Ταμείου Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς (Kytherian World Heritage Fund), 2014


Το βιβλίο ξεκινάει με τον πολύ τιμητικό Πρόλογο του δισέγγονου του Λευκάδιου Χερν, του Μπον Κοϊζούμι, συνεχίζει με την Εισαγωγή του George C. Poulos, εκ μέρους του Ταμείου Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς, με το Σημείωμα του Τάκη Ευσταθίου, εμπνευστή του The Open Mind of Lafcadio Hearn και με λίγα δικά μου εισαγωγικά λόγια.

Ο Μπον Κοϊζούμι γράφει στον πρόλογο του βιβλίου: «Το Kwaidan: Stories and Studies of Strange Things (1904) έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Παρουσιάζει αφηγήσεις ιαπωνικών ιστοριών με φαντάσματα, μία από τις οποίες, η «Μίμι-νάσι-Χόιτσι» (Χόιτσι ο κοψαύτης), μοιάζει με τον ελληνικό μύθο του Ορφέα.  Για τον Χερν οι αρχαίοι Έλληνες ήταν μεγάλοι φιλόσοφοι γεμάτοι ευτυχία και καλοσύνη. Εκατόν είκοσι χρόνια πριν ανακάλυψε ομοιότητες ανάμεσα στην Αρχαία Ελλάδα και σε πολλές πλευρές της ιαπωνικής ζωής».

Το Καϊντάν είναι το τελευταίο έργο του Χερν που κυκλοφόρησε λίγον καιρό πριν τον θάνατό του. Εκτός από τις απόκοσμες ιστορίες της ιαπωνικής παράδοσης με φαντάσματα, παράξενα όντα και αλλόκοτες καταστάσεις, περιέχει επίσης εντομολογικές μελέτες, όπως συνήθιζε ο Χερν να περιλαμβάνει στα βιβλία του, μύθους, δοξασίες και χαϊκού για τις πεταλούδες, ένα καυστικό κείμενο για τα κουνούπια και ένα δοκίμιο για μία υπαρκτή, ανώτερη κοινωνία στην οποία η ιδιοτέλεια είναι άγνωστη. Το «Χι-Μαουάρι» (Ηλιοτρόπιο) είναι μια παράξενη και συγκινητική ιστορία από τα παιδικά χρόνια του συγγραφέα και το «Ρίκι-Μπακά» είναι μια πραγματική ιστορία που γνώρισε ο συγγραφέας μέσα από αυθεντική αφήγηση.


Στη σειρά «Λευκάδιος Χερν» κυκλοφορούν επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου