25 Νοε 2017

«Κι ένιωσα ότι οι γυναίκες αυτές ήταν εδώ, μαζί μας, σαν ίσκιοι γύρω μας» – η παρουσίαση του βιβλίου για τα Βούρλα



Στις 24 Νοεμβρίου, στο Polis Art Cafe, στο αίθριο της Στοάς του Βιβλίου, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου μου «Κάτι να μείνει από μένα»-Πόρνες στα Βούρλα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ars Libri.

Φωτο: Όλγα Κολισόγλου
Ένα πρόβλημα εμπόδισε την Ελένη Γκίκα να πάρει τη θέση της στο πάνελ. Την αντικατέστησε η Αγγέλα Γαβρίλη των εκδόσεων Ars Libri, που είναι και η επιμελήτρια του βιβλίου –η κοκκινομάλα δεξιά μου. Στ' αριστερά μου ο Άγγελος Σταθόπουλος, ραδιοφωνικός παραγωγός στην Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση, που πρωτοπαρουσίασε το θέμα Βούρλα στην εκπομπή του «Στις γειτονιές του Δεύτερου-Στις γειτονιές του κόσμου». Βρισκόμουν ανάμεσα σε μία Αγγελική και σ' έναν Άγγελο, όπως σχολίασε κάποιος φίλος.
Ήταν μια όμορφη βραδιά με εξαιρετικές ομιλίες, λιτές και μεστές. Οι φίλοι την παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, αλλά και συγκίνηση. Είχαμε πολλά να πούμε στη συζήτηση που ακολούθησε.

Φωτο: Όλγα Κολισόγλου

Μου έλειψε η Ελένη Γκίκα. Φίλη παλιά, από την αυλή του Πήγασου, όταν συνεργαζόμασταν και οι δύο με το Έθνος. Ήταν μεγάλη η συγκίνηση που έσμιξαν ξανά οι δρόμοι μας. Ήρθε μια μεγαλύτερη! Λίγες μέρες αργότερα, στις 29 Νοεμβρίου, δημοσιεύτηκε στο Fractal η ομιλία που είχε ετοιμάσει για τη βραδιά της παρουσίασης.
Με συγκλόνισε! Μπορείτε να τη διαβάσετε, αγαπητοί φίλοι, και θα καταλάβετε γιατί. Εδώ παραθέτω ένα κομμάτι από το τέλος.

Κι αυτό φρόντισε με τον καλύτερο τρόπο η Τέτη Σώλου: «Κάτι από εκείνες να μείνει», το έκανε Τέχνη. Μετατρέποντας σε λέξεις, περιγραφές, φράσεις, εικόνες, συναισθήματα, σπαραγμό τις λεπτοβελονιές της ζωής. Διότι δυσκολότερο από το να διασώσεις την σκοτεινή τέχνη της Ζωής, δεν έχει.

Ένα βιβλίο με λόγο ύπαρξης, ένα ανάγνωσμα συγκλονιστικό. «Τα Βούρλα ήταν ο πάτος στην ιεραρχία του πληρωμένου έρωτα. Εκεί συγκεντρώθηκαν οι πόρνες που δεν είχαν ούτε όνομα ούτε μέλλον και δεν έβγαιναν παρά μόνον με ειδική άδεια. Η φωνή τους δεν έβγαινε από την Μάντρα των Βούρλων». Αλλ’ η Τέτη Σώλου, 80 χρόνια μετά, κατόρθωσε να την κάνει επιτέλους να ακουστεί, να την απελευθερώσει.

Κι ένιωσα ότι οι γυναίκες αυτές ήταν εδώ, μαζί μας, σαν ίσκιοι γύρω μας!
Αυτό μου είπε αποχαιρετώντας με η Ανδρομάχη Γεωργίου, η ηθοποιός που θα ενσαρκώσει την τσατσά Ντουντού στη θεατρική παράσταση που ετοιμάζεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου