27 Ιουν 2017

Ομιλία στην παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορίες Φαντασμάτων από την Ιαπωνία»

27 Ιουνίου. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία. Είναι τα γενέθλια του Λευκάδιου. Εκείνη ακριβώς την ημέρα, την Τρίτη 27 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, παρουσιάστηκε ένα καινούργιο βιβλίο με ιστορίες του Λευκάδιου Χερν, από τις εκδόσεις Ars Nocturna. Το βιβλίο λέγεται «Ιστορίες φαντασμάτων από την Ιαπωνία και περιλαμβάνει ιστορίες από το Kwaidan, το Shadowings και το In Ghostly Japan. Μετέφρασε ο Κώστας Κώτσιας, η Πέρη Χρονοπούλου, η Ειρήνη Μαντά, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης και η Μαρία Γιακανίκη. Το καταπληκτικό εξώφυλλο έχει φιλοτεχνήσει ο Όθωνας Νικολαΐδης.
Με χαρά συμμετείχα στην έκδοση γράφοντας το επίμετρο που ολοκληρώνει το βιβλίο «Η γυναίκα στη ζωή και στο έργο της ιαπωνικής περιόδου του Λευκάδιου Χερν» και το χρονολόγιο με τους μεγάλους σταθμούς της ζωής και του έργου του συγγραφέα.  Συγκεντρωθήκαμε στον φιλόξενο πολυχώρο Αίτιον, που βρίσκεται στην Πλάκα, στην οδό Τζιραίων 8-10. Ούτε η επιλογή του χώρου έγινε τυχαία. Στην οδό Τζιραίων έχουν γίνει αμέτρητες συναντήσεις και συνεργασίες με κεντρικό άξονα τον Λευκάδιο.  Ομιλητές ήταν οι συντελεστές του βιβλίου Μαρία Γιακανίκη, Αριστέα Λέκκα, Ανδρέας Μιχαηλίδης κι εγώ. Στο κοινό βρίσκονταν παλιοί και καινούργιοι φίλοι του συγγραφέα. Λιγότεροι οι παλιοί και περισσότεροι οι καινούργιοι. 


Το αναγνωστικό κοινό του μεγαλώνει, καθώς ο Λευκάδιος γίνεται γνωστός σε νεανικό κοινό. Οι αναγνώστες των gothic ιστοριών καλωσόρισαν ένα βιβλίο με αλλιώτικες ιστορίες φαντασμάτων, που κατέγραψε ένας οικουμενικός άνθρωπος με ανοιχτό μυαλό, ελεύθερο πνεύμα και τον γοτθικό τρόμο μονίμως στις αποσκευές του: από το Δουβλίνο ώς τη Νέα Ορλεάνη και από τις Δυτικές Ινδίες ώς την Ιαπωνία, όπου κατέγραψε τις ιστορίες που περιλαμβάνει το βιβλίο. 
 
Μαρία Γιακανίκη και Αριστέα Λέκκα, λίγο πριν από την έναρξη.

Τέτη Σώλου

Ο Αντρέας Μιχαηλίδης αφηγείται μία από τις ιστορίες του βιβλίου.

Αντρέας Μιχαηλίδης, Τέτη Σώλου, Κώστας Κώτσιας και Μαρία Γιακανίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου