5 Ιαν 2016

Βραδιά για τον Λευκάδιο Χερν στο Φίλιον


Η χρονιά ξεκίνησε με τον Λευκάδιο Χερν, σε μία παρουσίαση που έκανα στο Φίλιον στις 4 Ιανουαρίου. Ήταν μια όμορφη και ζεστή βραδιά σε ευχάριστο περιβάλλον που την ομόρφυναν εκλεκτοί φίλοι του Λευκάδιου που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Παραθέτω το άρθρο που έγραψε ο Μίμης Κούρτης στα «Λευκαδίτικα Νέα» για τη χτεσινή βραδιά:
Στο ζεστό περιβάλλον του Καφέ Φίλιον στο Κολωνάκι πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου οικουμενικού ποιητή, του δικού μας Λευκάδιου Χέρν.
Την βραδιά προλόγισε η δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού που σκιαγράφησε παραστατικά το έργο του μεγάλου ποιητή.
Η σκιτσογράφος, συγγραφέας και μεταφράστρια του Χερν πήρε το λόγο και μας συνεπήρε, για μια ακόμα φορά, σε ενα γλυκό ταξίδι ονειρικό.Ένα ταξίδι που μόνο η Τέτη Σώλου μπορε να μας ταξιδέψει. Σε κάθε σταθμό μια απίστευτη ξενάγηση στον απίθανο κόσμο του Λευκάδιου Χέρν από τη γυναίκα που έδωσε φωνή στο έργο του και εικόνα στον ψυχισμό του.
Η ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήρθε από τη Ζωή Νικητάκη που έκανε αφήγηση με τη συνοδεία μικρών και παράξενων μουσικών οργάνων. Μια ερμηνεία πρωτότυπη και εντυπωσιακή.
Η φίλη του Λευκάδιου κα Ιωάννα Καρατζαφέρη έκανε μικρή παρέμβαση με τον γνωστό χιουμοριστικό της τρόπο.
Ο μεγάλος απόντας της βραδιάς Τάκης Ευσταθίου κάθε άλλο παρά απών ήταν. Ακούστηκε τόσες φορές το ονομά του, που έμοιαζε να είναι δίπλα μας.
Ο Γιάννης Κατωμερής με την κάμερα και τον καταπληκτικό φακό του κάλυψε για μια ακόμα φορά την εκδήλωση.
Η Τέτη Σώλου στο τέλος της βραδιάς πρόσφερε στους φίλους του Λευκάδιου Χέρν Αγιορείτικο... σάκε.
Ευχαριστούμε τους συντελεστές για την όμορφη βραδιά.


Ο οργανωτής της βραδιάς Θέμης Ροδαμίτης.

Η  Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού προλόγισε την εκδήλωση.

Μιλώντας για τη ζωή και την προσωπικότητα του Λευκάδιου Χερν.

Η Ζωή Νικητάκη αφηγήθηκε με συνοδεία μουσικών οργάνων.

Η Ιωάννα Καρατζαφέρη συμπλήρωσε τη βραδιά με πληροφορίες
για τις πόλεις της Αμερικής όπου έζησε ο Λευκάδιος.

Οι φίλοι στο γιορτινά στολισμένο Φίλιον.

Παράξενα μουσικά όργανα από διάφορα μέρη του κόσμου.

Ο Λευκάδιος Χερν βρήκε ομοιότητες ανάμεσα στους δύο πανάρχαιους πολιτισμούς, τον ελληνικό και τον ιαπωνικό. Το ευγενικό κι ελεύθερο πνεύμα του, που ένωσε την Ανατολή και τη Δύση, είναι ζωντανό και δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους, φιλίες και συνεργασίες που χαρακτηρίζονται από ανιδιοτέλεια. Χαίρομαι που κάνω αυτή τη διαπίστωση και ευχαριστώ τους φίλους που διακριτικά και σταθερά τη δικαιώνουν.
Κάνω μια ευχή για τον καινούργιο χρόνο: να αντλήσουμε από τη ζωή, την προσωπικότητα και έργο του Λευκάδιου τις πανανθρώπινες αξίες που είναι θεμέλιο για τον άνθρωπο και την ευτυχισμένη ζωή.

Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Κατωμερή, που βιντεοσκόπησε την εκδήλωση. Τον ευχαριστώ που μου παραχώρησε την άδεια χρήσης τους.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα και να δείτε πολλές φωτογραφίες στα «Λευκαδίτικα Νέα»
ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου