4 Αυγ 2015

Έκθεση στα Κύθηρα-Τοπία των Κυθήρων

Λιτανεία στη Μυρτιδιώτισσα
Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα προστατεύει το νησί και οι Τσιριγώτες την αγαπούν και την τιμούν. Αν κοιτάξεις τα εικονοστάσια των δρόμων, θα δεις εικόνισμα της Μυρτιδιώτισσας. Γιορτάζει πανηγυρικά στις 24 Σεπτεμβρίου.

Κυριακάτικο παζάρι στον Ποταμό
 Η κεντρική πλατεία του Ποταμού κάθε Κυριακή γεμίζει κόσμο, χρώμα και καλούδια. Το κυριακάτικο παζάρι είναι παράδοση του χωριού. Ανάμεσα στα τραπέζια των καφενείων στήνονται οι πάγκοι και πουλιέται ρίγανη, λάδι, μέλι, λαχανικά, κοσμήματα και το σύμβολο του νησιού η κατακίτρινη σεμπρεβίβα, το λουλούδι που δεν χάνει ποτέ το χρώμα του.

Στα ερείπια της Παλιόχωρας
Η πολιτεία που έχτισαν σε δυσπρόσιτο μέρος οι Μονεμβασίτες με κάστρα, με σπίτια κι εκκλησιές πατήθηκε από τον φοβερό πειρατή Μπαρμπαρόσα. Το τσούρμο του λεηλάτησε και κατάστρεψε την όμορφη πολιτεία και πήρε σκλάβους τους κατοίκους της. Το επίθετο Σκλάβος που υπάρχει στο νησί είναι ανάμνηση αυτής της τρομερής ιστορίας. Η Παλιόχωρα δεν ξανακατοικήθηκε από τότε. Είναι μια νεκρόπολη που εξάπτει τη φαντασία των επισκεπτών.

Αν θέλετε να δείτε όλα τα Τοπία των Κυθήρων, πατήστε


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Θέλω να ευχαριστήσω τον εκδότη George C. Poulos που είχε την ιδέα της έκθεσης. Την οργάνωσε άριστα και μου την πρόσφερε σαν δώρο. Είναι το πιο πρωτότυπο και όμορφο δώρο που έχω πάρει. Τον ευχαριστώ ακόμα για τη θαυμάσια συνεργασία μας από την οποία γεννήθηκαν τέσσερα βιβλία κοσμήματα (τα τρία έργα του Λευκάδιου Χερν που μετέφρασα και το παιδικό που εικονογράφησα) και για την αγάπη με την οποία έχει αγκαλιάσει τη δουλειά μου.

Ευχαριστώ τον ζωγράφο Μανόλη Χάρο που με τίμησε με την εξαιρετική παρουσίαση του έργου μου.

Ευχαριστώ ακόμα τους Τσιριγώτες –εκείνους που μένουν μόνιμα στο νησί κι εκείνους που έρχονται από τις μακρινές καινούργιες πατρίδες– για τα συναισθήματα που εκδήλωσαν βλέποντας τα έργα, για τα σχόλιά τους, για τις ιστορίες και τις συγκινήσεις που μοιράστηκαν μαζί μου. Ήταν φορές που δάκρυσα!

Ευχαριστώ όλη την πιτσιρικαρία! Τα παιδιά που είχαν πάρει το βιβλίο έρχονταν στην έκθεση για να τσεκάρουν ποιες εικόνες του βιβλίου εκτίθενται και ποιες όχι κι ύστερα έφερναν και τους φίλους τους για να δουν ποιος έχει δίκιο.
Εντάξει, μωρέ παιδιά, εντάξει! Η εικόνα με τον θυμωμένο ψαρά δεν εκτέθηκε! Θέμα το κάνατε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου