7 Ιουν 2015

Η Ουρανία Ραυτοπούλου και οι «Διαδρομές Παράλληλες»

Με την Ουρανία Ραυτοπούλου γνωριστήκαμε πέρσι τον Μάιο στη Λευκάδα χάρη στον Λευκάδιο Χερν και σ' ένα οδυνηρό αλλά τελικά ευτυχές στραβοπάτημά μου. Κυριολεκτώ. Την παραμονή του συνεδρίου για τον Λευκάδιο Χερν είχα ένα ατύχημα. Η Ουρανία με φρόντισε και έγινε η... παιδίατρός μου. Μερικές κοινές θεωρήσεις και η προσέγγιση της τέχνης από διαφορετικούς δρόμους ήταν το ξεκίνημα της φιλίας μας. 

Τέτη και Ουρανία
Φέτος είχα τη χαρά να σχεδιάσω το έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό της πρώτης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της Ουρανίας, την τιμή να περιληφθεί στον κατάλογο σημείωμά μου για το έργο της, αλλά και τη συγκίνηση να την προλογίσω στα εγκαίνια της έκθεσης, που έγιναν στην αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος» στις 3 Ιουνίου.

Η αφίσα της έκθεσης «Διαδρομές Παράλληλες»

Η πρόσκληση της έκθεσης «Διαδρομές Παράλληλες»

Ο κατάλογος της έκθεσης «Διαδρομές Παράλληλες»
Εκτιμώ και θαυμάζω τους ανθρώπους που όταν κλείσουν έναν κύκλο ζωής ανοίγουν δυναμικά και δημιουργικά έναν άλλον κάνοντας ένα καινούργιο ξεκίνημα. Καθώς επίσης και όσους δεν διστάζουν να ξανακαθίσουν στα θρανία για να μάθουν καινούργια πράγματα. 
Η Ουρανία Ραυτοπούλου είναι ένας από αυτούς. Τα λίγα λόγια που είπα γι' αυτήν είναι απολύτως ειλικρινή. Θα μπορούσα και θα ήθελα να πω περισσότερα, αλλά η σεμνότητά της έβαλε όρια. Άλλωστε για τον καλλιτέχνη καλύτερα από κάθε άλλον μιλάει το έργο του.

Το έργο «Δημιουργική ασάφεια 1», ένα από πιο εντυπωσιακά έργα της έκθεσης.
Λίγα λόγια για την Ουρανία Ραυτοπούλου
Κλείνοντας έναν κύκλο επιστημονικής προσφοράς στην υπηρεσία του συνανθρώπου και μάλιστα την πιο ευαίσθητη ομάδα, τα παιδιά, με την ιδιότητα της παιδιάτρου η Ουρανία Ραυτοπούλου άνοιξε έναν καινούργιο κύκλο στον χώρο της τέχνης, που υπήρξε η αγάπη της από καταβολής του δικού της κόσμου.
Ξανάρχισε τις σπουδές μαθητεύοντας στο Εικαστικό Εργαστήρι. Δουλεύοντας εντατικά και διαρκώς πειραματιζόμενη σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων χρόνων δημιούργησε πάνω από 200 ζωγραφικά έργα με χαρακτηριστικό τους τη διαρκή εξέλιξη, κίνηση κι έκφραση. Τα θέματά της είναι λιτά και η ματιά της διεισδυτική. Η κοινωνική ευαισθησία είναι η δεύτερη επίστρωση του καμβά της ζωγράφου. Εκεί πάνω δημιουργείται η φόρμα που υπηρετεί την έμπνευση με τόλμη και γρηγοράδα. Καταστάσεις και συναισθήματα άλλοτε εκφράζονται άμεσα και άλλοτε υπονοούνται αφήνοντας χώρο στη φαντασία να τα ερμηνεύσει. 
Είναι παράλληλες πορείες των συγκεκριμένων μορφών κι εκείνων που απελευθερώνονται μέσα από τη δημιουργική ασάφεια.
Ανάμεσα στα έργα της τα τοπία της Λευκάδας κατέχουν σημαντική θέση. Εκφράζουν την αγάπη για τη γενέθλια γη, το γλυκό της φως και το ποικιλόμορφο τοπίο. Είναι τοπία της ψυχής που άλλοτε με εκτυφλωτικό χρώμα κι άλλοτε με γαλήνιους τόνους προσκαλούν τον Άνθρωπο να τα αγαπήσει, να τα κατανοήσει και να τα κατακτήσει.
Τέτη Σώλου
Ιούνιος 2015 

Μερικές φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης

Η ζωγράφος Ουρανία Ραυτοπούλου, η επιμελήτρια της έκθεσης Τέτη Σώλου,
ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας Σπύρος Αρβανίτης
και ο έφορος της αίθουσας τέχνης «Θεόδωρος Στάμος» Βασίλης Προδρομίτης 

Η Φρόσω Φίλιππα μπροστά στα έργα «Βραδιάζει» και «Θα ξανάρθω»
Η Αγγέλα Βλασσοπούλου και άλλοι φίλοι, φιλότεχνοι και καλλιτέχνες.
Η Θεοδώρα Γεωργάκη, που στα 30 χρόνια υπηρεσίας στο Πνευματικό Κέντρο
είχε την ευθύνη 400 εκθέσεων, η Χαρά Χύτα, που στηρίζει εθελοντικά
το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιος Χερν και η ζωγράφος Σοφία Βλάχου.
Ε, ένα ποτηράκι θα το πιούμε. Εις υγείαν. 
Άρθρο της Ειρήνης Βονιτσάνου από την ηλεκτρονική εφημερίδα My Lefkada


Βίντεο με φωτογραφίες και έργα της έκθεσης «Διαδρομές Παράλληλες»Δύο φωτογραφικά πορτρέτα της Ουρανίας και της Τέτης από τη Θεοδώρα Γεωργάκη
Λάμπεις, Ουρανία, λάμπεις!

Μπροστά στο έργο «Δημιουργική ασάφεια 1» που μου αρέσει πολύ.
«Πες μου τι σου αρέσει, να σου πω τι είσαι» έλεγε ο Τζον Ράσκιν. Ορίστε, λοιπόν!

Ευχαριστώ τη Θεοδώρα Γεωργάκη και την Ειρήνη Βονιτσάνου που μου παραχώρησαν το δικαίωμα χρήσης των φωτογραφιών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου