27 Μαΐ 2015

Η συμμετοχή μου στην 3η Γιορτή Πολυγλωσσίας, Θεσσαλονίκη, Μάιος 2015

Με μεγάλη χαρά ξαναβρέθηκα πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, την πόλη της καρδιάς μου. Παρασκευή απόγευμα, ύστερα από έναν απολαυστικό καφέ στο Καφενείο το Λουξ, πήγα στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης για να παρευρεθώ στα εγκαίνια της 3ης Γιορτής Πολυγλωσσίας και για να κάνω την παρουσίαση «Επάγγελμα: Σκιτσογράφος» εφοδιασμένη με το power point που είχε ετοιμάσει ο Ηλίας Ταμπακέας.

Η παρουσίαση
Η παρουσίασή μου, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα της 3ης Γιορτής Πολυγλωσσίας:
«Κριτική παρέμβαση μέσα από την πολιτισμική ματιά του σκιτσογράφου-Το σκίτσο ως επάγγελμα».
Ομιλία της Τέτης Σώλου με παράλληλη προβολή εικόνων για την πολιτισμική  καλλιέργεια του σκιτσογράφου μέσα από πανανθρώπινες αξίες, ώστε να αποκτήσει κριτικό πνεύμα και ματιά πάνω στη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή που εκφράζει η δημιουργία του (κόμικ, γελοιογραφία, καρτούν, εικονογράφηση, φανζίν). Το θέμα προσεγγίζεται επιπλέον από την έποψη του επαγγελματικού προσανατολισμού.

© StarClassic Radio & Τέτη Σώλου

© StarClassic Radio

© StarClassic Radio
Βασιλική Φυτώκα, Τέτη Σώλου και Ευτυχία Πουλουκτσή
Η φωτογραφία είνα αμέσως μετά την παρουσίαση. Ο φύλακας άγγελός μου αριστερά και η Ευτυχία δεξιά Καταπληκτικό συμβολισμός! Η Ευτυχία είναι η προσωποποίηση του brain storming και... προξενιό του Λευκάδιου Χερν. Ο Λευκάδιος στις μέρες μας εξακολουθεί να φτιάχνει γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους!

Οι αφίσες
Τριγυρίζοντας στον χώρο της γιορτής καμάρωσα βλέποντας τις αφίσες της Γιορτής και του Καφέ της Πολυγλωσσίας που σχεδίασα να βρίσκονται παντού στον χώρο μέσα κι έξω από το δημαρχείο και στα διάφορα περίπτερα. 

© StarClassic Radio
Η αγαπημένη μου φωτογραφία!
Όλα γίνονται παιχνίδι. Αυτός ο νεαρός αυτοσχεδίασε ένα παιχνίδι.
Έψαξε και βρήκε τη σημαία της χώρας του και στις δύο αφίσες.

© Τέτη Σώλου
Στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου του δημαρχείου οι αφίσες
και το πρόγραμμα της 3ης Γιορτής Πολυγλωσσίας.

© Τέτη Σώλου
© Τέτη Σώλου
© Τέτη Σώλου
Στο περίπτερο του Star Classic Radio

Μετά το τέλος της παρουσίασης με περίμενε ένα δώρο. Ο τόμος «Θεσσαλονίκη 2300 χρόνια», έκδοση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πολύτιμο δώρο για μένα που ερευνώ την ιστορία της πολύγλωσσης και πολύχρωμης παλιάς Θεσσαλονίκης. 


Και μία βεβαίωση από τον δήμο για τη συμμετοχή μου στην 3η Γιορτή Πολυγλωσσίας.



Η φετινή γιορτή ήταν πιο πλούσια, πιο πολύχρωμη και πιο ενδιαφέρουσα. Κάθε χρόνο και καλύτερα!

Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής «3η Γιορτή Πολυγλωσσίας – Γλωσσικές διαδρομές, Θεσσαλονίκη, πολύγλωττη πόλις 2015» ήταν: 
Έλλη Χρυσίδου – Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Πρόεδρος
Αναστάσιος Τελίδης – Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης για Δράσεις Παιδείας
Φίλιος Στάγκος - Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ)
Άντα Φωτοπούλου – Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού 
και 
Αργυρώ Μουμτζίδου – επιστημονική υπεύθυνη της «3ης Γιορτής Πολυγλωσσίας-Γλωσσικές διαδρομές, Θεσσαλονίκη, πολύγλωττη πόλις 2015»

Η Άντα Φωτοπούλου έδωσε το παρών και στη φετινή γιορτή στο πόστο της και στο καθήκον. Το σπασμένο πόδι της στον γύψο δεν στάθηκε εμπόδιο. 

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και σε όσους με τη συμμετοχή τους και τις δεξιότητές τους συνέβαλαν σε αυτό το λαμπρό πολυπολιτισμικό αποτέλεσμα. Έχουμε πολλά να θυμόμαστε, πολλές εικόνες, εντυπώσεις και καινούργιες ιδέες να επεξεργαστούμε. 
Του χρόνου θα είμαστε πάλι μαζί!


Αυτή την εποχή είμαι μ' ένα μολύβι κι ένα μπλοκάκι στα χέρια. Σκιτσάρω συνέχεια και σπάνια τραβάω φωτογραφίες. Ευχαριστώ το Star Classic Radio που μου παραχώρησε την άδεια χρήσης των φωτογραφιών της 3ης Γιορτής Πολυγλωσσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου