17 Ιουν 2013

Τσιριτρί τσιριτρό

Η Αττική στα παλιά χρόνια είχε πολλά παζάρια: σταροπάζαρο, αλογοπάζαρο, πουλοπάζαρο. Οι συνθήκες της σύγχρονης ζωής σιγά σιγά τα εξαφάνισαν. Το πουλοπάζαρο που Πειραιά ήταν το μακροβιότερο απ' όλα. Λειτουργούσε περισσότερο από έναν αιώνα τις Κυριακές το πρωί κοντά στον Ηλεκτρικό προς το Φάληρο και ήταν το μοναδικό παζάρι πουλιών.

1. Είκοσι έξι από τα πουλιά που μπορούσες να βρεις στο πουλοπάζαρο του Πειραιά κρύβονται στο κρυπτόλεξο. Μπορείς να τα βρεις; 


Στην ελληνική μυθολογία οι θεοί μεταμορφώνονταν για να πλησιάσουν τους κοινούς θνητούς. Όταν ο Δίας ερωτεύτηκε τη Λήδα, μεταμορφώθηκε σε κύκνο. Από την ένωσή τους γεννήθηκαν αντί για παιδιά αυγά, μέσα από τα οποία βγήκαν τα παιδιά τους: οι Διόσκουροι, Κάστορας και Πολυδεύκης, και η ωραία Ελένη.

2. Αυτή είναι μια λεπτομέρεια από τον πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Η Λήδα και ο κύκνος». Μπορείς να βάλεις στη σωστή θέση τα κομμένα κομμάτια; 




  Ξέρεις ότι...  

... οι καρακάξες είναι τα μόνα πουλιά της Ελλάδας που μπορούν να συλλαβίζουν λέξεις; 
... το μικρότερο πουλί του κόσμου είναι το κολίμπρι, που ζει στην Κούβα. Από το ράμφος μέχρι την ουρά του έχει μήκος 5-6 εκατοστά.

Στα παλιά χρόνια υπήρχε το επάγγελμα του γυρολόγου που πουλούσε «τύχες». Οι τύχες ήταν γραμμένες σε χαρτάκια, τακτοποιημένα σ' ένα κουτί. Ένα ήμερο πουλάκι τραβούσε με το ράμφος του ένα χαρτάκι και ο γυρολόγος το έδινε στον πελάτη που ήθελε να μάθει την τύχη του. Η δουλειά αυτή στοίχιζε μία δραχμή.

 Οι φωτογραφίες είναι από μια παλιά ελληνική ταινία. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος έπαιζε τον ρόλο ενός γυρολόγου που πουλούσε τύχες με τη βοήθεια ενός μικρού πουλιού, του Ιορδάνη.

3. Μια και μιλάμε για ταινίες... Στην ταινία «Ο Παπατρέχας» ο Θανάσης Βέγγος παίζει τον ρόλο ενός θυρωρού, που κάνει διάφορα θελήματα για τους ενοίκους της πολυκατοικίας, για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα. Για να εξοικονομεί έξτρα μεταφορικά από την χοντρή κυρία του τελευταίου πατώματος, χαλάει επίτηδες το ασανσέρ, την παίρνει στην πλάτη του και την ανεβάζει από τις σκάλες μέχρι το ρετιρέ.



Η ηθοποιός αυτή λέγεται Ρένα Πασχαλίδου και είναι πολύ γνωστή σε όσους βλέπουν παλιές ελληνικές ταινίες. Σ' αυτό το έργο το επίθετό της είναι το όνομα ενός πουλιού. Αν δεν το θυμάσαι, βάλε στη σωστή σειρά τα σκόρπια γράμματα.



Απαντήσεις
1. Τα πουλιά που κρύβονται στο κρυπτόλεξο είναι: καρδερίνα, καναρίνι, καρακάξα, πελεκάνος, πελαργός, καλιακούδα, γλάρος, αετός, γεράκι, κοράκι, κουκουβάγια, μπούφος, γκιώνης, περιστέρι, χελιδόνι, σπουργίτι, φλώρος, ερωδιός, γερανός, αηδόνι, σπίνος, κότσυφας, αμπελουργός, φασιανός, γαλιάντρα και παγόνι.
2. Η σωστή θέση των κομματιών είναι: Α3, Β5, Γ1, Δ6, Ε2 και Ζ4
3. Ήταν η κυρία Καλιακούδα












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου