12 Οκτ 2012

Τρία μαθήματα δημιουργικής γραφής με θέματα από την ελληνική μυθολογία

Αφορμή τα τρία βιβλία της σειράς «Ο αδελφός της Ασπασίας» του Μάνου Κοντολέων. 
Διοργανώνονται στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Πατάκη στην οδό Ακαδημίας το πρώτο Σάββατο Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να διδαχτούν τα μυστικά της συγγραφής του παιδικού βιβλίου ή να μπορέσουν αποτελεσματικά να κάνουν τους μαθητές τους να αγαπήσουν τα λογοτεχνικά έργα.

Εισηγητές
Μάνος Κοντολέων
Γιάννης Παπαδάτος
Τέτη Σώλου

Πρώτο μάθημα
Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012
Θέμα: Δάσκαλος σε τάξη με μαθητές τα αγόρια-θεούς του Ολύμπου (Δίας, Άρης, Απόλλωνας, Ήφαιστος, Ποσειδώνας, Ερμής)

Δεύτερο μάθημα
Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012
Θέμα: Δάσκαλος σε τάξη με μαθήτριες τα κορίτσια-θεές του Ολύμπου (Ήρα, Αθηνά, Άρτεμη, Αφροδίτη, Δήμητρα, Εστία)

Τρίτο μάθημα
Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012
Θέμα: Δάσκαλος σε τάξη με μαθητές τον Ηρακλή και τον Θησέα.







Το πρόγραμμα των μαθημάτων είναι εισηγήσεις, συζήτηση, συγγραφή μιας μικρής ιστορίας, ανάγνωση των ιστοριών, σχολιασμός από τον Μάνο και εικονογράφησή τους από μένα. 
Την απουσία του Δαμιανού αναπληρώνει ο Μάνος, που μεταφέρει τα λόγια του: 
«Ο Δαμιανός πιστεύει πως στα παιδιά αρέσουν τα κείμενα που διαθέτουν έντονα συναισθήματα. Και λέγοντας έντονα συναισθήματα εννοεί μεγάλα πάθη (χαρές μα και λύπες, γέλια και κλάματα) και μεγάλες  περιπέτειες. Τα δύο αυτά τα συναντά κανείς στην ελληνική μυθολογία. Αν τη μελετήσει κάποιος με προσοχή, ίσως μπορέσει να κατανοήσει το πώς τελικά γράφεται ένα καλό λογοτεχνικό βιβλίο για παιδιά. Αλλά σε τι μπορεί να αφορά ένα σημερινό παιδί μια ιστορία μυθολογική; Ο Δαμιανός πιστεύει ότι το κάθε τι μας αφορά, φτάνει να θελήσουμε με τέτοια διάθεση να το δούμε.
Τι θα ζούσατε αν είχατε μαθητή έναν από τους θεούς του Ολύμπου; Τι θα ζούσατε αν είχατε μαθήτρια μία από τις θεές του Ολύμπου; Τι θα ζούσατε αν είχατε μαθητή τον Ηρακλή ή τον Θησέα;
Για να περιγράψετε πρέπει να δημιουργήσετε μια σχέση με τον καθέναν απ' αυτούς. Να κάνετε τον καθένα δικό σας άνθρωπο και μετά να επιλέξετε εκείνον που θα θελήσετε να περιγράψετε το τι ζήσατε μαζί του. Στη συνέχεια ως συγγραφείς θα αποφασίσετε ποια θέση θα κρατήσετε. Αυτήν του παντογνώστη αφηγητή ή την άλλη που θα περιγράφεται αυτό που κάθε φορά ζείτε; Με άλλα λόγια αφήγηση σε πρώτο ή σε τρίτο πρόσωπο; Και τέλος, αλλά το βασικότερο, πώς αυτά που θα λέτε για ένα μυθικό πρόσωπο συγχρόνως θα αφορούν κι ένα παιδί σημερινό;»

Οι ιστορίες που προέκυψαν το πρώτο Σάββατο έφερναν στην προτίμηση των συγγραφέων πρώτο τον Ήφαιστο. Οι ιστορίες του δεύτερου Σαββάτου ανέδειξαν την Άρτεμη και ακολούθησαν ισοψηφώντας η Αθηνά και η Αφροδίτη. Και αυτό που έγινε φανερό μέσα από αυτές τις ιστορίες είναι ότι η ελληνική μυθολογία έχει σπουδαίους καρπούς να δώσει στον συγγραφέα που θα σκύψει και θα την μελετήσει.



Η ανακοίνωση των τριών μαθημάτων από την ιστοσελίδα των εκδόσεων Πατάκη

Το σαββατικάτικο μάθημα δημιουργικής γραφής του Μαρτίου 2012



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου