2 Σεπ 2012

Οι πίνακες ζωγραφικής μιλάνε

Ο Τίτος Μπαλόνιος και η Λέτα Παλέτα είναι καλοί φίλοι. Όταν γνωρίστηκαν, έγραφε ο Τίτος στους αναγνώστες των Μπαλονιών:


Φίλοι μου, γεια σας!
Τις προάλλες είχα πάει σε μια έκθεση ζωγραφικής στην γκαλερί Κροταλίας, για να πάρω συνέντευξη από τη γνωστή ζωγράφο Λέτα Παλέτα.
— Κυρία Παλέτα, πείτε μας μερικά πράγματα για την καινούργια σας δουλειά.
— Για να σας πω και να καταλάβετε, θα πρέπει να έχετε βασικές γνώσεις. Έτσι όπως σας βλέπω, και χωρίς παρεξήγηση, δεν μου φαίνεστε να σκαμπάζετε και πολλά πράγματα, απάντησε στριφνά η Λέτα Παλέτα.
— Μπα; Και πώς το καταλάβατε; ρώτησα με συγκρατημένο θυμό.
— Είναι γραμμένο στο πρόσωπό σας, καλέ μου κύριε. Μην ξεχνάτε ότι ασχολούμαι με πορτρέτα.
— Και λοιπόν;
— Αντί να με διακόπτετε συνέχεια, γιατί δεν πάτε να πιείτε μια πορτοκαλαδίτσα, όσην ώρα εγώ θα μιλάω στο κασετοφωνάκι σας, μου πρότεινε.
Έγινα έξω φρενών από την αγένειά της κι ετοιμάστηκα να την παρατήσω και να φύγω, όταν ξαφνικά μου τράβηξε μία φωτογραφία. Ύστερα άλλαξε ύφος και μου είπε μελιστάλαχτα:
— Ευχαριστώ, καλέ μου κύριε. Είστε πολύ εκφραστικός. Αν θέλετε τώρα, μπορούμε να συνεχίσουμε την κουβέντα μας.
— Ορίστε; τη ρώτησα μην ξέροντας τι ύφος να πάρω.
— Θα απορείτε, βέβαια, γιατί έγιναν όλα αυτά. Συνήθως δεν είμαι τόσο αγενής, ήθελα όμως να αποτυπώσω το πρόσωπό σας με την έκφραση του συγκρατημένου θυμού. Και τώρα επιτρέψτε μου να σας πω μερικά πράγματα για τα πορτρέτα. Άλλωστε, γι' αυτό δεν ήρθατε; 

Οι άνθρωποι πάντα ήθελαν να θυμούνται πώς ήταν κάποιος που είδαν ή γνώρισαν. Σήμερα φωτογραφικές μηχανές, κάμερες και διάφορα άλλα μέσα. Παλιότερα, όμως, ένα πορτρέτο ήταν ο μοναδικός τρόπος για ν' αποτυπώσουν τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου.



Τα πορτρέτα δείχνουν συνήθως ένα πρόσωπο, όπως, για παράδειγμα,
αυτός ο πίνακας του Κουνελάκη, που παρουσιάζει μια νέα γυναίκα.



Αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας, γιατί ένα πορτρέτο μπορεί να παρουσιάζει ένα ζευγάρι (όπως ο παραπάνω πίνακας), μια οικογένεια ή μια ομάδα ανθρώπων που δουλεύουν μαζί.



Τα ρούχα δεν είναι πάντα απαραίτητα σ' ένα πορτρέτο.



Μερικές φορές ο καλλιτέχνης φτιάχνει το δικό του πορτρέτο. Για να το καταφέρει, χρησιμοποιεί καθρέφτη, όπως έκανε ο Γκογκέν για να φτιάξει την αυτοπροσωπογραφία που βλέπουμε.



Υπάρχουν ρεαλιστικά πορτρέτα, όπου το πρόσωπο που απεικονίζεται είναι ολόιδιο με το πρωτότυπο.



Άλλοι καλλιτέχνες, όμως, προτιμούν να είναι αφηρημένοι.
Έτσι το πρόσωπο που εικονίζεται δεν μοιάζει με το πρόσωπο της πραγματικότητας.



Το πορτρέτο μπορεί να απεικονίζει μια γνωστή προσωπικότητα ή κάποιον ανώνυμο. Το πιο γνωστό ανώνυμο πρόσωπο που απεικονίστηκε ποτέ είναι η Μόνα Λίζα, που έγινε διάσημη γιατί ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, που ήταν μεγάλος καλλιτέχνης, κατάφερε να της δώσει μια τέτοια έκφραση, που ακόμα δεν έχουμε καταλάβει από ποια συναισθηματική κατάσταση πηγάζει.


Οι πίνακες αφηγούνται κάτι. Αυτοί οι πίνακες είναι όλοι έργα Ελλήνων ζωγράφων. Μπορείτε να αντιστοιχίσετε τον κάθε πίνακα με τη φράση που του ταιριάζει; 


Το τεστ με τους πίνακες ζωγραφικής δημοσιεύτηκε στα Μπαλόνια του TV Έθνος. Αργότερα δημοσιεύτηκε εμπλουτισμένο με περισσότερους πίνακες  σε σαλόνι παιδικού περιοδικού.



Ο Τίτος Μπαλόνιος έχει παρουσιάσει μέσα από τις σελίδες των μπαλονιών
μεγάλες προσωπικότητες, την Αγγελική Βαρελλά, τον Ευγένιο Τριβιζά, καλλιτέχνες,
διαστημικούς γεωπόνους, την Πίτσα Γκαζοζέν, κάτι περίεργες θείες του...
Πολλούς σας λέω!






2 σχόλια:

  1. Τέτη μου μόλις ησυχάσαμε μετά την εξόρμηση στην κατασκήνωση. Ξεκαρδίστηκα στα γέλια με τις υπέροχες ιστορίες σου και τα σκίτσα είναι φανταστικά! Τι υφάκι είν' αυτό που έχει η Λέτα Παλέτα! Δε σε προλαβαίνω αλλά σιγά σιγά θα σου γράψω και στις άλλες αναρτήσεις. Αύριο θα τα δείξω στα κορίτσια που σίγουρα θα πάθουν πλάκα! Φιλιά και καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα μου, χαίρομαι που σου αρέσουν. Ελπίζω και τα κορίτσια να ευχαριστηθούν. Πάντως, μη βιάζεσαι. Εμένα μου πήρε δέκα χρόνια να τα φτιάξω και μου παίρνει και μπόλικο χρόνο να φτιάξω τις αναρτήσεις. Θα προλάβεις!

      Διαγραφή