30 Ιουλ 2012

Το χωριό μου η Χρυσοβίτσα

του Αθανασίου Ι. Σώλου
Σχεδιασμός Έκδοσης και
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Τέτη Σώλου
Εκδόσεις Πορτοκάλι, 2007


Το κείμενο του οπισθοφύλλου
Τούτο το βιβλίο είναι προϊόν του μεγάλου έρωτα ενός ανθρώπου για τη μικρή του πατρίδα, όπου είδε το πρώτο φως κι έζησε κοντά της ως την εφηβεία του.
Θύμησες και εμπειρίες από τη σκληρή ζωή που γεύτηκε και ο ίδιος στα στερημένα χρόνια, οι μύθοι και οι θρύλοι του χωριού, τα χαρίσματα και οι ιδιορρυθμίες των χωριανών, η Κατοχή και η Αντίσταση, που υπηρέτησε πιστά και ποτέ δεν παρεξέκλινε από τις αρχές της, οι παραδόσεις και τα παραμύθια του τόπου έγιναν σελίδες ημερολογίου ζωής και παρέλασαν ολόκληρες δεκαετίες από τις σελίδες της εφημερίδας του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων της Αθήνας, από τα «Χρυσοβιτσάνικα Νέα», και διαβάστηκαν με πολύ ενδιαφέρον από τους χωριανούς.
Κάποια γεγονόταν πέρασαν στην ιστορία, κάποια άλλα έμειναν στη μνήμη των παλιότερων και σβήστηκαν μαζί τους, γιατί δεν τα κατέγραψε κανείς. 
Η καταγραφή είναι χρέος της παλιότερης γενιάς. Χρέος της νεότερης γενιάς είναι να μελετήσει, να αξιολογήσει και να κρίνει, για να μπορέσει να αξιοποιήσει την εμπειρία και τα διδάγματα των παλιών· και το σπουδαιότερο: να εμπνευστεί μια ελεύθερη, δημιουργική και όμορφη ζωή. 
Με αυτή την ευχή και την πίστη καταθέτουμε με σεβασμό αυτό το βιβλίο, που θα ξυπνήσει μνήμες και θ’ αναστήσει εποχές μπροστά στους νέους και σε όσους έχουν την όρεξη και την επιθυμία για μάθηση. Ακόμα και για τους μελετητές και για τους σπουδαστές της λαογραφίας θα αποτελέσει ένα χρήσιμο βοήθημα.

Μπορείτε να διαβάσετε το κεφάλαιο «Ο κάμπος της Χρυσοβίτσας»

Το βιβλίο συνοδεύτηκε από ανάτυπο σειράς άρθρων του Πάνου Λαζαρόπουλου στην εφημερίδα «Χρυσοβιτσάνικα Νέα».
Μπορείτε να το διαβάσετε το ανάτυπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου